Borko Stefanović, predstavnik Saveza za Srbiju, smatra da predstojeći izbori zapravo nisu izbori, jer je rezultat unapred poznat, ali s druge strane razume predstavnike manjinskih stranaka koje na njih izlaze. Muamer Zukorlić, nosilac liste Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca, ocenjuje da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore, a da je za manjinske stranke jedini način da nešto promene za svoj narod da se njihov glas čuje u parlamentu.

Borko Stefanović i Muamer Zukorlić gostovali su u emisiji „Insajder debata“ na TV N1.

Stranka pravde i pomirenja, na čijem čelu se nalazi Muamer Zukorlić, izlazi na izbore. Iako kampanja bojkota izbora dela opozicije traje već duže od godinu dana, Zukorlić navodi da ga ni u jednom trenutku nisu ubedili da i on ne bi trebalo da na njih izađe.

„Smatram da prosto bilo sportskom logikom ili političkom da u najgorem slučaju kada učestvujete i takmičite se najgore što vam se može desiti je da imate dobar trening“, smatra nosilac liste Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca.

On dodaje da ne podržava „hajku na bojkotaše“, jer kako navodi, ukoliko nema nasilja to je legitimno i jedna vrsta političke borbe. Ipak, smatra da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore.

„Kada bih ja bio toliko strog na ovoj vagi možda bi imao više argumenata da ne učestvujem sa lokalne tačke gledišta. Uslovi za učestvovanje u izborima u Beogradu i uslovi za učešće na izborima u Tutinu i Sjenici, znate šta je to, to vam je kao Švedska i neka afrička zemlja“, objašnjava Zukorlić.

Predstavnik Saveza za Srbiju Borko Stefanović navodi da razume manjinske partije u Srbiji koje imaju potrebu da zastupaju interese svog naroda „makar i izbori bili nemogući“.

„Mi nemamo izbore 21. juna iz zdravstvenih, pravnih i političkih razloga. Pandemija nije gotova, promenjena su tri sistemska zakona u momentu pre održavanja izbora i više nismo slobodna država“, rekao je Stefanović i istakao da ne može da razume sve one koji su potpisali Sporazum sa narodom.

Svoj razlog za izlazak na izbore Zukorlić nalazi u tome da je misija manjinskih partija da imaju veću reprezentativnost u parlamentu.

„Kada ste manjina bilo gde vi ste psihološki ugroženi već time što ste manjina, a još ako uđete u sukob sa sistemom onda ste duplo ugroženi. U Srbiji živi preko 30 odsto pripadnika manjinskih zajednica, to je jedna trećina, a u parlamentu imamo negde oko sedam odsto narodnih poslanika koji formalno pripadaju manjinskim zajednicama. Naša borba je da to povećamo“, smatra on.

Na pitanje novinarke Insajdera da li na izbore izlazi kao opoziciona partija ili kao stranka koja je do sada podržavala vladajuću, Zukorlić navodi da na izbore izlazi samostalno.

„Stranka pravde i pomirenja sa mnom zajedno izlazi na ove izbore potpuno originalno i autentično. Ja sam bio partner sa vladajućom većinom četiri godine, to je sada završeno, da li ćemo biti partneri u narednom sastavu skupštine, to ćemo tek da vidimo“, kaže on i dodaje da se može biti partner sa vlašću, a ne poltron.

Stefanović, s druge strane, ističe da stranke koje izlaze na izbore znaju da su, kako ocenjuje, izborni uslovi deset puta gori nego pre pandemije koronavirusa i da bojkot izbora kaže „ne pristajemo na vašu nenormalnost“.

Ističe da su počele da stižu reakcije iz sveta o stanju u Srbiji.

„Neka budu iskreni pa neka kažu hoćemo da ostvarimo neku drugu korist za svoje političke organizacije, meni je to legitimno“, navodi Stefanović.

Stefanović ističe da se Savez za Srbiju u svojoj kampanji za bojkot ne bavi strankama koje su odlučile da izađu na izbore i „progutale Vučićevu udicu“.

„Mnoge od stranaka koje izlaze na izbore aspsolutno sam siguran ni na koji način nisu plaćeni, angažovani ili u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem, ali sam isto tako siguran da svi možda i nesvesno rade u korist režima”, smatra Stefanović.

Govoreći o svojim postignućima u poslednje četiri godine i političkom programu njegove liste, Zukorlić ističe efekat zližavanja Bošnjaka i Srba. Na pitanje novinarke o obećanjima da će smanjiti, a zatim i ukinuti porez za sela koja se nalaze na većoj nadmorskoj visini, što se nije desilo, on kaže da nikad nije ništa obećavao, već nudio program i rekao za šta će se boriti.

„Moja formulacija je bila takva, nisam ni tada rekao obećavam vam ovo, možete da obećavate uslovljeno vlašću koju dobijete. Ako tražite od mene da vozim do Beča ne možete mi dati 10 litara beznina, već adekvatno benzina kilometrima koje treba da stignem. Ako želite da ovo postignem, morate mi dati više glasova i više narodnih poslanika da bih mogao da utičem na izvršnu vlast, da ostvarim ovo“, navodi on.

Komentara

  1. Nesa
    2. juna 2020. 13:23

    Kada ce vise da shvate kvazi vodje opozicije, da je upravo njihovo istrajavanje, najbolji nacin za opstajanja Vucica. Narod ne glasa za Vucica, vec glasa protiv vas, i nece dozvoliti da se podvampirite. A sad zasto kazem "kvazi" vodje. Mozda bi vise pristajao izraz vodje bandi, kod kojih poslusnici jurisaju, a kajmak ubiraju lideri i uski broj oko njih. A o Srbiji i ne haju. Da je tako izsli bi bar sa jednim planom, idejom, programom. Njima su ideje i programi samo mrznja, podele, uvrede, lazi, i mrznja prema svemu sto je i dobro i lose. Bre Stefanovicu ti si zlo, i veliki krpelj. Radi bre nesto covece a ne laj. Zaposli se negde a ne krpeljisi ovaj narod. Bre ko picajzle ste. Uzasno dosadni i nekorisni.

  2. Aleksandar Popovic
    2. juna 2020. 15:19

    Muftija Zukorlic rece juce da nije postojao danak u krvi u vreme osmanlijske okupacije. Nego je to bilo kao kada “trazite stipendije” za svoju decu u Americi. Rece muftija i ostade ziv. I jos da su mnoge majke terale svohe sinove da “trce” u Istanbul da se prikljuce sultanovom dvoru, da bi na njemu dograbili znacajbe pozicije. E to vam, muftija, , Srbi nece zaboraviti mnogo vise nego sto ste “otpisali” KiM, koji je za vas druga drzava.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.