Znate ono – neprijatelj mog prijatelja…: Rumunija proteruje ruskog diplomatu u znak solidarnosti sa Pragom

1
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Rumunija će proterati ruskog diplomatu u znak solidarnosti sa Češkom, koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom, saopštilo je danas tamošnje ministarstvo spoljnih poslova, sledeći primer nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope.

“Rumunske vlasti su odlučile da proglase personom non grata na teritoriji Rumunije Alekseja Gričajeva, zamenika vojnog atašea pri ambasadi Ruske Federacije u Bukureštu, s obzirom na njegove aktivnosti i postupke suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo dodaje da je ruski ambasador Valerij Kuzmin pozvan i obavešten o toj odluci.

Češka vlada je prošle nedelje optužila rusku tajnu službu da stoji iza eksplozije skladišta municije 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe, i proterala 18 ruskih diplomata zbog špijunaže.

Rusija je uzvratila zahtevom da 20 čeških diplomata napusti njenu teritoriju, nakon čega je Prag objavio da će ograniči broj ruskih diplomata u Češkoj tako da misije obe zemlje imaju isti broj predstavnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je ponovo negirao navode Češke. “To su veoma ozbiljne optužbe protiv Rusije”, rekao je on i ocenio da su te optužbe “neosnovane”, “neprijateljske” i “izuzetno štetne” za bilateralne odnose.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček zatražio je prošlog utorka od partnera u Evropskoj uniji i NATO-u da proteraju ruske diplomate u znak podrške Pragu.

Slovačka i baltičke zemlje su odmah najavile proterivanje ukupno sedam ruskih diplomata.

1 KOMENTAR

  1. Коме би сутра, са Србијом у ЕУ, оваква политика била по мери ? Политика некакве лажне солидарности са већ устројеним мерама из арсенала русофобије, краткорочно, без икаквих ефеката, дугорочно, са тешким последицама на билатералне односе.

Comments are closed.