“Znaš li ti uopšte ko sam ja”: Danijela Štajnfeld, Branislav Lečić i priča o silovateljima, moćnicima i onima koji ne shvataju “ne”

1
Fotografija: Arhiva Bete

Ne, fizički izgled, šarm, reputacija ne određuju da li je neko silovatelj. Ne, to što žene nekom navodno “padaju pod noge” ne znači da nekoga nije silovao. Ne, to što je neko u tom trenutku imao trudnu suprugu, karijeru ili decu ne znači da nije silovatelj. Ne, to što je neko “ozbiljan i ostvaren” ne znači da nije silovatelj. Ne, stereotip o silovatelju kao nepoznatom frustriranom čoveku nije tačan. Da, silovatelj može da bude bilo ko…

Pa to, kako je ovih dana objavila glumica Danijela Štajnfeld, može da bude i njen poznati kolega, političar, bivši ministar kulture, profesor na fakultetu, Branislav Lečić.

Branislav Lečić nije samo glumac. Njegov autoritet nije zasnovan samo na ulogama – a prema Danijeli u tom trenutku i zbog velike razlike u godinama – iako će njegovu glumačku karijeru neki rado sad svesti na reklame za preparate za potenciju; Branislav Lečić je i političar, pomalo je uvek bio i onaj Leka studentski heroj sa Terazijske česme iz 1991. godine.

Danijelin put je bio da se javnost usredsredi na problem, a ne na počinioca – na šta ima apsolutno pravo (besmisleno je podvući da žrtva na nešto ima pravo, ali živimo u medijskom haosu gde je to izgleda neophodno). Ipak, to je mnogo teško kada počinitelj nema lik. Sada ga je dobio.

“Imamo urođeni kapacitet da preživimo teške životne događaje. Zato mislim da je važno da žene potraže prvenstveno psihološku, psihoterapijsku i psihosocijalnu podršku. To ne znači nužno da se od njih očekuje da ulaze u krivične postupke, jer tokom njih dožive retraumatizacije i novi oblik nasilja: institucionalni. A tu su i tabloidni mediji koji razapinju žrtvu, naslađuju se i zarađuju”, kaže za novi Nedeljnik Biljana Slavković, psihoterapeutkinja.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju specijalni dodatak “Medicina danas”

1 KOMENTAR

  1. iskreno , kada sam cuo audio zapis, i tu cuvenu recenicu… nije mi delovao kao grubo i bahato “znas li ti ko sam ja itd…, vec ono znas ti ko sam ja …kada sebe prporucuje kao ok coveka kojeg ona ne moze da prepozna zbog tog bezosecajnog napadnog napornog..dogadjaja..ne branim nikako nasilnika, ali sudimo mu kao javnost, a ne znamo sve niti sta je i kako bilo. deluje vise da je devojak dozivela veliko kajanje, razocarenje tokom te noci, a posle grubog i nasilnog akta jos vise. u nasem mentalitetu jeste da mi posvetimo paznju zeni i pre i posle zelje, akta seksa… i nase zene to zele, trebaju itd..,negde u drugim modernim cak drustvima je uobicajeno da je ostavi gde god ili kaze da izadje iz stana da sebi zove taksi… bez i zdravo.. on ili ona nebitno… kod nas je to “iskoristavnje” itd…

Comments are closed.