Znanje i veštine za bolju budućnost

  0

  Danas je u Beogradu počela četvorodnevna, besplatna, letnja škola „Znanje budućnosti“, namenjena deci i mladima bez roditeljskog staranja, o kojima brine Fondacija SOS Dečija sela Srbija. Intezivni treninzi u organizaciji Fondacije Petlja, GoPro-a i pod pokroviteljstvom Microsofta, namenjeni su mladima iz Dečijeg sela u Kraljevu i onima okupljenim oko Centra „Jaki mladi“, sa ciljem da im ponude znanja i veštine koja će im pomoći u savremenom okruženju.

  U periodu od 27. do 30. avgusta oko trideset mladih polaznika imaće priliku da pored poznatih i široko korišćenih softverskih alata, razume i nauči i osnove programiranja i koncepta veštačke inteligencije. Projekat „Znanje budućnosti – Veštačka inteligencija i Microsoft alati“ osmišljen je tako da mladima pruži osnovna IT znanja, koja će im biti potrebna i korisna u svakodnevnom životu, ali i uz pomoć kojih će lakše započeti svoj profesionalni razvoj ili pronaći posao. Ova ideja nastala je kao deo šire strategije SOS Dečijih sela, u domenu socio-ekonomskog osnaživanja mladih bez roditeljskog staranja.

  Novica Simanić, korisnik usluga Centra “Jaki mladi” i učesnik Letnje škole „Znanje Budućnosti“ iako u profesiji koja nije direktno vezana za informaciono-komunikacione alate, smatra da mu je svako znanje i veština, posebno ona iz IT oblasti – od ključnog značaja za neprestano usavršavanje i napredak u svakodnevnom životu, posebno kao nekome ko želi da bude potpuno samostalan preduzetnik.

  „Razvoj obrazovanja i pružanje mogućnosti svakoj mladoj osobi da ostvari svoje profesionalne snove, jedan je od osnovnih ciljeva Microsoft programa i projekata iz oblasti edukacije i filantropije koje sprovodimo u Srbiji. U tom pogledu posebno mi je zadovoljstvo što smo u saradnji sa našim partnerima Fondacijom Petlja i kompanijom GoPro, osmislili i organizovali IT obuku za decu i mlade o kojima brinu SOS Dečija sela u Srbiji, jer verujemo da će ih radionice poput ovih osnažiti kako u socijalnom, tako i u ekonomskom okruženju“, izjavio je Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

  Petar Miljković, direktor kompanije GoPro, čiji će zaposleni biti predavači tokom prva dva dana radionica, ističe da je kompanija od samog osnivanja negovala i ulagala u razvoj različitih društveno odgovornih vrednosti, posebno onih koje se odnose na podršku deci i mladim ljudima. Zbog toga je veoma ponosan na projekat „Znanje budućnosti“, i nada se da će slične inicijative nastaviti da se redovno organizuju.

  Tokom četiri dana radionica i predavanja učesnicima će najzanimljiviji svakako biti deo koji se odnosi na veštačku inteligenciju i programiranje, a za koje će biti zadužena Fondacija Petlja. „Verujemo da je elementarno poznavanje programiranja potrebno svima kao osnov jedne kvalitetnije digitalne pismenosti. Zbog toga smo zadovoljni što u okviru ove Letnje škole, predavači fondacije Petlja imaju priliku da mlade zainteresuju za određene naprednije digitalne veštine koje bi oni mogli dalje da nadograđuju, i što će im svakako koristiti u budućem razvoju karijere“, izjavio je  Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

  Polaznici letnje škole „Znanje budućnosti“ će nakon održanih radionica dobiti i sertifikate, kao potvrdu uspešno okončane IT obuke.