“Znam da izbori neće rešiti problem. Naše podele su duboke…”: Obama izdaje knjigu o američkom društvu

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Bivši američki predsednik Barak Obama u knjizi koja će biti objavljena naredne nedelje, ocenio je koliko su duboke podele u američkom društvu i to do te mere da odlazak Donalda Trampa neće biti dovoljan da se te podele prevazi]u.

U delu prvog toma memoara “A Promised Land” (Obećana zemlja) koji izlazi u utorak, Obama se osvrće na Trampovu vladavinu tokom četiri godine.

“Možda ono što najviše zabrinjava je to što se čini da je naša demokratija na ivici krize. To je kriza usidrena u sukobu između dve vizije – onoga što je Amerika i kakva treba da bude”, naveo je Obama.

Bivši predsednik SAD je pozdravio pobedu Džozefa Bajdena ali je upozorio da ne treba imati “anđeosku viziju” u periodu posle Trampa.

“Znam da izbori neće rešiti problem. Naše podele su duboke, izazovi su ogromni”, naveo je Obama ali ipak izrazio nadu u dobru budućnost uz “naporan rad, odlučnost i dobru dozu mašte”.

U prvom tomu memoara na 768 stranica, Obama se osvrnuo na proces pisanja knjige – od olovke do računara, o teškoći da bude precizan u pisanju.

Kao anegdotu je naveo da je tokom osam godina boravka u Beloj kući često na kraju dana tražio miran kutak da bi na miru popušio “večernju cigaretu”.

Obamino pušenje i kasnije prestanak bila je jedna od tema tokom njegovog predsedavanja.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500