Značajni udeo proizvodnje poljoprivrednih mašina iz Mađarske

  0

  Mađarske fabrike poljoprivrednih mašina uglavnom proizvode mašine za obradu tla i zaštitu bilja, kao i priključne mašine za žetvu I delove za njih, što čini važnu ulogu u izvoznim aktivnostima.

  U ovom trenutku mašine proizvedene u Mađarskoj čine samo oko 13-14% ukupne ponude domaćih poljoprivrednih mašina. Zanimljivo je da se na osnovu podataka trgovinskog udruženja (Megosz) – uprkos uvozu ozbiljnih količina traktora i kombajna, čak 80% poljoprivrednih mašina proizvodi u Mađarskoj i prodaje na izvoznim tržištima. Najveći domaći proizvođači (Claas Hungaria, Vogel-Noot) isključivo proizvode za izvoz. Glavna prodajna mesta mađarskih poljoprivrednih mašina su u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Određena područja na Bliskom i Dalekom istoku pokazuju interesovanje za mađarske mašine koje imaju odličan odnos cene i kvaliteta. Za razliku od automobilskog sektora, poljoprivredne mašine se habaju i potrošni delovi moraju da se servisiraju i menjaju, dok je korisnicima potrebna specijalizovana stručna obuka.

  Mađarska ima relativno snažnu poziciju na globalnom tržištu semena. To je zbog povoljnih lokalnih i klimatskih uslova, tradicije, tehnologije bez GMO-a, visokokvalifikovanih stručnjaka i kontinuiranih napora na inovacijama. Njihov izvoz semena iznosi oko 400-450 miliona EUR, što čini 8-10% svetske trgovine. Izvoz semena kukuruza i pšenice iz Mađarske je na trećem mestu. Izvoz je uglavnom baziran na zemlje Centralne i Istočne Evrope, ali zahvaljujući nedavno razvijenim sortama otpornim na sušu, azijska i afrička tržišta takođe dobijaju na značaju. Decenijama dugo iskustvo i znanje pokrenuli su mnoge istraživačke institute i korporativne istraživačke baze i pozicionirali na vrh – ZKI Kft, Gabonakutato Kft ili Marton Genetics Group. Kompanije KITE i Nitrogenmuvek – zauzimaju odličnu poziciju u Evropi na polju agrohemikalija i proizvodnje đubriva. Godišnji promet domaćeg agrohemijskog izvoza prelazi 500-600 miliona EUR.

  Novi pravac razvoja podržan je digitalnom poljoprivrednom strategijom, koja je revolucionarna inicijativa unutar EU. Razvoj se kreće od integrisanog planiranja resursa poljoprivrednih preduzeća (ERP) i sistema za kontrolu procesa, do rešenja za robotiku i tehnologije dronova.

  Kancelarija mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA) ima za cilj da upozna tržište Srbije sa potencijalima mađarske poljoprivredne industrije i mogućnostima međusobne saradnje.

  ,,Povećanje izvoza malih i srednjih mađarskih kompanija koje još nisu prepoznate na našem tržištu povezuje regionalna kancelarija u Beogradu, HEPA Balkan Office, koja je zadužena za upoznavanje naših privrednika sa mađarskim kompanijama i njihovim proizvodima. Sektor proizvodnje poljoprivrednih mašina se izdvaja kao deo u kome postoji veliki potencijal za saradnju mađarskih i regionalnih privrednika, ističe Nemanja Milutinović regionalni direktor HEPA.

  Istorija razvoja

  Pionir mađarske proizvodnje poljoprivrednih mašina bio je Ede Kuhne, čiji je otac bio osnivač druge najveće nemačke čeličane. Mladi stručnjak, koji je imao iskustvo u projektovanju i konstruisanju mašina, kupio je fabriku u decembru 1863. godine, gde je započeo razvoj inovacija. Najistaknutije među njima bile su Kuhne patentirane razmaknute sejalice. Kuhneova fabrika prva je u zemlji koristila električnu energiju u industriji. Ferenc Okolicsani, koji se nastanio u Londonu nakon doktorata i potom stvorio prvi elektronski uređaj za sortiranje semena na svetu, takođe je mađarskog porekla. Gunson’s Sortek Ltd, kompanija koju je tada osnovao, postoji i danas i izvozi proizvode u više od 100 zemalja.

  Mađarska poljoprivredna mehanizacija dobila je novi podsticaj 60-ih godina prošlog veku kada je postalo očigledno da su industriji potrebne snažnije mašine za efikasnu proizvodnju useva. Bio je ozbiljan podvig da akteri u tom sektoru uspeju da ubede donosioce političkih odluka tog doba da započnu zajedničke programe sa američkim ili nemačkim proizvođačima i da zamene što veći broj komponenata mašina iz inostranstva domaćim proizvodima. Ovo je period kada su gume Taurus stekle reputaciju, ali su proizvodne dozvole takođe ubrzale proizvodnju traktora i mašina pa su mnoge mađarske kompanije postale dobavljači globalnih preduzeća (RABA Gior, Mezogep Szolnok, Agrikon Kecskemet).