“Zloupotreba dečjeg rada u poljoprivredi se najčešće prihvata kao deo tradicionalne kulture…”

3
Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada – 12. juna, saopštio da društvo u Srbiji mora da iskoreni dečji rad i ojača pravni okvor za sprečavanje zloupotrebe dece.

Pašalić je podsetio da se Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležava kako bi se skrenula pažnja da oko 152 miliona dečaka i devojčica u svetu spada u žrtve radne eksploatacije. Skoro polovina te dece je izložena najtežim oblicima dečjeg rada.

Na težak položaj dece koja žive i rade na ulici, zaštitnik je, kaže, više godina ukazivao u posebnim i godišnjim izveštajima.

Zaštitnik građana je sprovodio istraživanje “Dečje prosjačenje u Srbiji” i na osnovu rezultata uputio nadležnim organima preporuke u cilju bolje zaštite dece koja žive i rade na ulici, navedeno je u saopštenju.

“Kada se govori o dečjem radu ne treba zanemariti položaj dece u ruralnim sredinama i veliki prostor za zloupotrebu dece u poljoprivredi. Zloupotreba dečjeg rada u poljoprivredi se najčešće prihvata kao deo tradicionalne kulture, kako u seoskim porodicama, tako i u institucijama koje se bave decom, čime se olakšava izlaganje dece rizicima”, ukazao je Zoran Pašalić. 

Zaštitnik građana je ponovo ;naglasio da društvo mora da iskoreni dečji rad koji nastaje usled siromaštva, nepoznavanja i nerazumevanja, isključenosti dece i nedostupnosti usluga, nedostatka evidencije i podataka, nedostatka aktivnosti vlasti, nepotpunog i neodgovarajućeg pravnog okvira za suzbijanje i prevenciju svih oblika dečjeg rada. 

(Beta)

3 KOMENTARA

 1. Moj sinovac je krenuo u srednju školu i ocene su mu bile hedan, dva, jedan dva. Kada je završio prvi srednje brat ga otera na građecinu od ujutro od 5 do naveče do 5. Tri meseca radne terapije uz naplatu stanovanja, oranja odeće, jela i pića sa istaknutim cenovnikom na frižideru i šporetu, dovelo je do toga da je ostale razrede završio sa 5.0 i bio student generacije na mašinskom fakultetu, zatim završio master i doktorirao u Nemačkoj. Ende!!!

 2. Ja sam kao dete radio na njivi, čuvao ovce i krave svako leto kada odem kod djeda na selo. Radio sam i u vinogradu. Ne vidim u čemu je problem. Tada su deca radila i školovala se, danas i kada idu u školu ne nauče.ni da rade ni da razmišljaju.
  Da pitam zaštitnika, kada se ne oberu maline da li će toj porodici on kupiti knjige za školu, kupiti patike, trenerke, farmerice, pribor i kartu ako je učenik putnik. Na svu sreću, svi smo radili i svi smo se mogli školovati, svi završili fakultete i dalje teramo decu da rade sa nama i na njivi i u firmama. Moja deca idu na letovanje što sami zarade, nose Nike patike koje su sami kupili i idu na privatne časove koji sami plate. Samo tako će.znati ceniti rad i koji se rad kako boduje.
  Uvek ih učim da nauče da.rade poslove koji se više plaćaju pa sada znaju koliko je muke potrebno da se nauči raditi neki posao.
  Ovo što uvodite i propagurate tera omladinu da čitav život paratizira. Naučite vi decu da rade da vide kako je teško zaraditi novac pa ga neće bacati na drogu i alkohol. Naučite ih da kada zarade kupe patike od 15000 pa vam neće više visiti da im vi kupujete.
  Ostavite se vi naše dece, spašavajte decu koja moraju da prose na ulicama i da prodaju svoje telo, a normalan rad je poželjan.

 3. A kako se zove zlouporeba DECIJEG RADA U “DUALNOM OBRAZOVANJU”? Gde deca od 15-16 godina rade po 8-10 sati u firmi par meseci godisnje za maksimalno 50 evra plate?

Comments are closed.