Zločin kakav Crna Gora ne pamti: Napadač usmrtio najmanje 10 osoba pre nego što je ubijen; pucao u decu, komšije, rođaka; u zemlji proglašena trodnevna žalost

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Cetinjanin Vuk Borilović (34) juče je u centru Cetinja ubio deset sugrađana, a ranio njih šest. Tokom kravave drame u kojoj je ubio i dvoje maloletne dece, Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike, prenose podgoričke Vijesti.

Prema tvrdnjama nadležnih, njega je tokom razmne vatre sa policijom, hicima iz pištolja života lišio sugrađanin N.K. Prethodno, Borilović je odbijao da se preda organima reda, iako je bio opkoljen. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva pozvali su na suzdržanost, rekavši da će detalje kako je došlo do velike tragedije i kako je ubijen Borilović, saopštiti čim utvrde činjenice. Njegovo telo sinoć je poslato na obdukciju, a prema nezvaničnim informacijama, ima više prostrelnih rana. Veštaci će, rečeno je, utvrditi kako je stradao – i da li hicima iz jednog oružja.

Prema zvaničnim podacima, Borilović je oko 15.30 sati ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjeg M. potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku – Natašu Pajović Martinović. Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martinovića i rekao mu: “Pobio sam i tvoju i moju familiju”, javljaju Vijesti, pozivajući se na izvore iz Uprave policije.

U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro. Nadležni su objasnili da je nakon ubistva Martinovića ušao u komšijsku kuću gde je ubio starije sugrađane – Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Borilović je ubio i komšiju Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i komšinice Aleksandru (52) i Danijelu Radunović (51). Vijestima je rečeno da je Borilović, opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući komšije I.J. i pozivao ga da izađe napolje. Ranio je još četvoro komšija – Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada. Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su sinoć da je troje ranjenih operisano i da su smešteni u Jedinici intenzivne njege.

Nadležni nisu saopštili detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na svirepi čin.

Šta je rekla policija i tužilaštvo?

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin, kasno sinoć saopštio je da je, prema za sada poznatim okolnostima, Borilović prve žrtve – Martinoviće, ubio oko 15.30 časova.

”Pucao je na porodicu čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja, lovačke puške, lišio života dvoje dece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja, kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest”, saopštio je Borilović.

Objasnio je da je u razmeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

”Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam lišen života. Naglašavam da se okolnosti celokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, posredstvom medija, biti obaveštena o svim detaljima. Želim i da izrazim nadu da više nikad nećemo svedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori”, rekao je Brđanin, dodajući da saoseća sa porodicama stradalih i da se nada da će se povređeni brzo i uspešno oporaviti.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović saopštila je da se na Cetinju dogodila tragedija za čitavo društvo.

“Izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih, svim Cetinjanima i građanima Crne Gore”, rekla je Jovanović.

Unakrsna vatra

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na lice mjesta nisu uspeli da priđu Boriloviću jer je taj Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Prema informacijama sa lica mesta, svog ujaka ubio je dok je ovaj pokušavao da ga urazumi, govoreći mu “sada ću ti objasniti šta radim”.

Dok je policija razmenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih – Maksimovića, Borilovića je, navodno, iz pištolja pogodio sugrađanin N.K. koji je takođe pokušavao da ga nagovori da se preda.

Dežurna viša tužiteljka Andrijana Nastić sinoć je, nakon uviđaja, saopštila da je Borilovića ubio sugrađanin, ali nije otkrila njegov identitet.

Prema Članu 11. Krivičnog zakonika Crne Gore, nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

”Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo”.

Solidarnost sa porodicama stradalih

Povodom tragedije su se oglasili svi crnogorski visoki državni zvaničnici, brojni lideri političkih partija, ministri u vladi Crne Gore, vođe verskih zajednica, ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija…

“Duboko sam potrešen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju. Izražavam najiskrenije saučešće unesrećenim porodicama, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima”, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je događaj na Cetinju tragedija koju Crna Gora ne pamti.

“Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz porodice nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane Priestonice Cetinje”, rekao je Abazović.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković rekao je da je Cetinje doživjelo tragediju koja se ne pamti i da su duboko potrešeni zbog gubitka nevinih života.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je naveo da jučerašnji događaj velika tragedija koju ne pamti ni Cetinje, ni Crna Gora.

“Reči ne pomažu i nema se šta reći. Saosećam sa porodicama stradalih, mojim sugrađanima koji su osetili veliku bol. Najiskrenije se nadam da će uspeti da se izbore s ovim teškim trenucima”, rekao je Adžić novinarima sinoć ispred bolnice “Danilo I”.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uputio je saučešće porodicama stradalih, kao i stanovništvu Crne Gore, nakon tragedije na Cetinju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke rekla je da je potrešena vešću o današnjem nasilju na Cetinju u kojem je izgubljeno mnogo dragocjenih života.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da jučerašnji tragični događaj “potresa i nebo i zemlju”. On je dodao da se moli Svetom Petru Cetinjskom da se ta tragedije više nikada i nigde ne ponovi i da se mir i sloga vrate među ljude.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izrazio je saučešće porodicama nastradalih, premijeru, vladi i svim građanima Cetinja i Crne Gore, povodom smrti 11 osoba, među kojima je bilo i dece.

“Danas se molimo da Vaskrsli Gospod Hristos upokoji u Svome Carstvu duše svih nevino postradalih na Cetinju. Molimo se i za porodice i rodbinu postradalih, da im Gospod pošalje utehu i snagu da ove teške dane stradanja iznesu sa verom i nadom u sveopšte vaskrsenje, koje je Hristos svojim Vaskrsenjem podario svakom čoveku”, naveo je Porfirije u saopštenju.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić oglasio se putem Tvitera: “Moje iskreno žaljenje, velika tragedija! Cetinje, osjećamo i dijelimo Vašu bol”.

Maraš: U KCCG-u operisano troje ranjenih u tragediji na Cetinju

Dežurni hirurg u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Perica Maraš “Vijestima” je sinoć rekao da su u tu ustanovu, nakon tragedije na Cetinju, primljena četiri pacijenta sa teškim povredama.

“Tri pacijenta operisana su od strane neurohirurga, hirurga i ortopeda. Radi se o veoma ozbiljnim povredama i za sada se ne možemo izjasniti o definitivnoj prognozi”, rekao je Maraš.

Vlada proglasila trodnevnu žalost

Vlada Crne Gore proglasila je trodnevnu žalost povodom tragedije koja se juče dogodila u Cetinje.

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedelja i ponedeljak, odnosno 13, 14. i 15. avgust 2022. godine.

Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, iz Vlade Crne Gore je saopšteno da će zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova.

U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika.

Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obeležavanju dana žalosti.

“Povodom nezabilježenog tragičnog događaja, koji je za posljedicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, vlada je donela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cijele države Crne Gore”, piše u obrazloženju Odluke Vlade Crne Gore.