“Zlatni toranj” francuskom filmu “Jadnici”, Lađa Lija: Završen Festival evropskog filma Palić

0
Foto: Tanjug/AP

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filma “Mladi Ahmed” belgijskog dvojca, braće Darden, sinoć je na Letnjoj pozornici zatvoren 26. Festival evropskog filma Palić, piše B92.

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film iz Glavnog programa pripala je francuskom ostvarenju “Jadnici” reditelja Lađa Lija.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je letonskom reditelju Jurisu Kursietisu za film “Oleg” takođe iz Glavnog programa. Specijalno priznanje 26. Festivala evropskog filma Palić dodeljeno je reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu za film “Okovan”, kao i Ani Mariji Rossi, rediteljki filma “Ajvar” koji je svetsku premijeru imao upravo na Palićkom festivalu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo dobili nagradu na festivalu koji je evropski, i što smo bili jedini domaći film u ozbiljnoj konkurenciji u Glavnom programu. Imali smo priliku da se premijerno poklonimo i prvi put vidimo kako nam film diše pred publikom i kako je dobro prošao kod zvaničnog žirija. Hvala Nenadu Dukiću što je prepoznao film i uvrstio ga u ovogodišnju takmičarsku selekciju. Da toga nije bilo, mi ne bismo bili ovde. Hvala svim ljudima koji su radili ovaj film i verovali u njega”, rekla je Ana Marija Rossi.