Biće da to govori manje o medijima, a mnogo više o ovom svetu, i posebno njegovom parčetu na kojem živimo. Tek, da je neko pre trideset i kusur godina video najavu za novi broj Nedeljnika za koji su govorili Abdulah Sidran i Daniel Popović, a pozamašan broj stranica bio posvećen Mihailu Gorbačovu i svemu onome što je doneo, verovatno bi samo slegnuo ramenima, jer o čemu će se drugom osamdeset i koje pisati. Možda o Turskoj? Možda o tome da smo dobri u košarci? A opet, svaka rečenica napisana u redovima koji su pred vama – s akcentom na one koje je Uroš Jovičić utefterio u Sarajevu – relevantna je u 2022. Možda i više nego što je bila tada.

Uživajte, zato, u ovom flešbeku na osamdesete, koji je zapravo „fast forward“ ne za godinu u kojoj živimo, nego za budućnost…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

SIDRAN – Možda je kompletna svetska književnost izašla iz suze jednog djeteta, ispričao je proslavljeni jugoslovenski i bosanski scenarista i književnik Abdulah Sidran u velikom životnom intervjuu.

LALIĆ – „Šta je odlika dobrih državnih činovnika? Da znaju kada se zakon ne primenjuje“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

PANOVIĆ – Inicijativom za pravljenje „srpskog bloka“ Vučić dodatno problematizuje sada već famozno pitanje povlačenja sa čela stranke, piše Zoran Panović, programski direktor Demostata, u velikoj analizi u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – Ideja da bi neki medij mogao i morao da istovremeno zadovoljava ukuse publike različitih političkih uverenja, danas zvuči upravo revolucionarno, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Na Zapadu nešto novo“ u Nedeljniku.

PANTELIĆ – Retko ko se pita više kako zemlja koja je na 149. mestu po slobodi medija, na 103. po poštovanju demokratije i 96. na listi korumpiranih država, može da bude članica NATO-a koji promoviše pravnu državu, demokratiju, zaštitu ljudskih prava i prava manjina… Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića o Erdoganu i Turskoj.

GORBAČOV – Kod nas se često sa podsmehom citira Miloševićeva zdravica Gorbačovu u kojoj je izjavio da je „socijalizam ideja koja će u bližoj budućnosti biti ostvarena u čitavom svetu“. Zapravo, i Gorbačov je verovao u socijalizam. I u Sovjetski Savez. I Milošević je verovao u socijalizam i u Jugoslaviju, piše istoričar Predrag J. Marković u novom Nedeljniku.

VUK – Posle 30 godina Vuk Drašković napisao je političke i lične memoare i predao ih izdavaču (Laguna). Nedeljnik prenosi delove testamentarne knjige u kojoj se pojavljuju najvažnije ličnosti i događaji koji su oblikovali Srbiju kakvu i danas poznajemo.

DANIEL POPOVIĆ – Prodao je svoj album u više od milion primeraka. Njegovu pesmu „Džuli“ pevala je cela Evropa, na deset jezika. A onda je Daniel nestao. U velikom intervjuu za Nedeljnik, kantautor i pevač govori o mračnoj strani popularnosti, poslednjoj Jugoviziji na kojoj se, pred očima naroda, raspala zemlja, o Srebrnim krilima, nacionalnoj (ne)pripadnosti i tome da li je zaista prvi u Jugoslaviji vozio porše i imao mobilni telefon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.