Selektor Nemačke Julijan Nagelsman u Intervjuu za nemački Špigl govorio je o životnoj drami kroz koju je prošao – o samoubistvu oca koji je radio za Federalnu obaveštajnu službu. Mladi trener, koji je obeležio poslednju deceniju nemačkog fudbala usponom koji je napravio kao vrlo mlad, dospeo je do selektorske pozicije i pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj otvorio dušu jednom od najuglednijih nemačkih medija.

Ne čudi, jer je poslednjih meseci na ozbiljnom udaru, čak i velikih imena nemačkog fudbala, poput Filipa Lama koji je i za Velike priče pisao o tome kako bi Nagelsman mogao da prođe na selektorskoj poziciji.

Nemački selektor je pažnju usmerio na „toplu, ljudsu priču“ i porodičnu dramu koju je preživeo i koja ga je oblikovala.

Otac je izvršio samoubistvo kada je Julijan imao 20 godina.

„Pre toga sam samo malo primećivao i nisam mnogo razmišljao o tome. Ali nakon što mi je rekao gde zaista radi, bio sam taj sa kojim je najviše razgovarao o tome“, počeo je priču selektor Nemačke.

Nagelsman mlađi je igrao u omladinskom pogonu Minhena 1860, a otac ga je vozio iz Landsberga u Minhen na trening. Razgovarali su o toj temi u kolima, ali u minimalnim okvirima, jer mu nije bilo dozvoljeno da priča o svom poslu.

„To je bio i razlog zašto je često govorio da mu je svega previše. U njegovom poslu nije bilo razmene osećanja. Na kraju ga je to dosta opteretilo“.

Na fakultetu je o profesiji svog oca pričao ono za šta je dugo verovao da je u pitanju.

„Pričao sam ono što sam oduvek verovao da je: profesionalni vojnik. Čak je i moj deda verovao da mu je sin vojnik“.

U razgovoru za Špigl, Nagelsman je prisetio tragičnog trentka.

„Često se vraćam na to. U to vreme sam bio na kursu za trenere u Oberhahingu kod Minhena, gde sam dobio C licencu. I odjednom je vođa kursa rekao da da izađem napolje. Sledećeg trenutka sam stajao sam ispred svog svekra, koji mi je rekao da se moj tata ubio“.

Julijan teško može da odgovori na pitanje – zašto?

„Moj tata nije ostavio samoubilačku poruku, nije bilo objašnjenja. Ali način na koji je sebi oduzeo život pokazao da je njegova odluka apsolutno jasna. To je bilo veoma loše za porodicu, ali mi je pomoglo da znam da je on zaista želeo da umre i da se nije radilo o vapaju za pomoć ili o signalu. Mislim da moram da poštujem takvu odluku“.

To ga je, tvrdi, učinilo onakvim kakav je danas.

„Morao sam da donesem ozbiljne odluke, takođe da rasteretim svoju majku, koja je odjednom živela u velikoj kući bez svog muža. Sa svim sećanjima. Onda morate da odlučite da li ćete prodati roditeljsku kuću ili ne, da bi vaša majka ponovo ozdravila. Sve je to druga dimenzija u odnosu na pitanje da li će jedan ili drugi napadač igrati od početka“, dodao je Nagelsman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.