Životinje ipak prenose koronavirus: Lasica zarazila dva farmera u Holandiji

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede Holandije je prijavilo već drugi slučaj prenosa koronavirusa sa životinje na čoveka, a u oba slučaja prenosilac je bila lasica na jednoj od farmi koja se bavi izvozom krzna, prenosi Jutarnji list.

Ministarka Karola Šuten je pre nedelju dana izvestila parlament o prvom slučaju zaraze radnika na farmi lasica, priznajući da su smernice ministarstva da životinje ne mogu zaraziti ljude bile pogrešne.

Međutim, Šutenova je istakla da je rizik prenosa koronavirusa van farme “zanemarljiv”, pozivajući se na mišljenje Nacionalnog instituta za zdravstvo, što je ponovila i prilikom novog slučaja u kojem je životinja prenela koronavirus čoveku.

Koronavirus je na farmi prvi put registrovan u aprilu, nakon što su čuvari primetili da pojedine životinje imaju poteškoća sa disanjem.

Takođe, holandske regionalne zdravstvene vlasti su u odvojenom slučaju širenja virusa u jednoj klanici, saopštile da su testovi pokazali da je 147 od 657 zaposlenih u fabrici za preradu mesa u Groenlou bilo pozitivno na COVID-19.

Infekcija koronavirusom povezana sa klanicom u Holandiji proširila se preko granice u Nemačku, a 79 zaraženih živi u Nemačkoj, dok 68 ima prebivalište u Holandiji.

Poslednjih nedelja je bilo nekoliko klastera COVID-19 među radnicima zaposlenih u nemačkim klanicama.

Mnogi radnici u nemačkim klanicama su iz istočne Evrope, oni najčešće žive u kolektivnom smeštaju i prevoze se do posla i nazad autobusom, povećavajući tako rizik od prenošenja zaraze.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-436-od-14-maja/