“Život u Srbiji ne može da stane, nove mere za dva dana…”

0
Foto: Printscreen Youtube

U protekla 24 sata koronavirusom je zaraženo još 3.499 ljudi. Testirano je 14.116 osoba. Preminulo je još 17 osoba, a na respiratoru je 158 pacijenata.

U Beogradu je zaraženo 1.597 osoba.

Izmene Zakona o zaraznim bolestima koje su juče izglasane u Skupštini Srbije već su stupile na snagu, objavom u Službenom glasniku.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Dr Mirsad Đerlek rekao na konferenciji za medijie Kriznog štaba da je na kovid pozitivno 942 zdravstvena radnika, od kojih je 49 hospitalizovano.

“Život u Srbiji ne može da stane, ne može ni ekonomija. Moramo pronaći balans između zdravlja stanovništva i ekonomije. Tražili smo način na koji će se mere poštovati. Mi moramo od nečega da živimo i moramo da naučimo da živimo sa kovidom i jednostavno spasiti ekonomiju zemlje”, rekao je dr Đerlek.

“Jedna grupa neodgovornih građana ipak nam stvara probleme. Hteo bih da se zahvalim grupi od 95 odsto građana koji sprovode epidemiološke mere”, dodao je Đerlek.

Dr Đerlek je istakao da su na sednici Kriznog štaba razmišljali o osnovnim merama – maske, distanca, pranje ruku.

“Razgovaralo se da maske treba nositi i na otvorenom, pogotovo u pešačkim zonama gde ima više ljudi nego na nekim koncertima i utakmicama. U narednih dan, dva biće vrlo precizno saopštene nove mere”, rekao je dr Đerlek.

“Razmišlja se u pravcu noćnih klubova i svih mesta koja su izvor zaraze. Sigurno će Krizni štab to analizirati i doneti mere najbolje za našu zemlju i koje će doneti najbolji rezultat u duploj borbi koju vodimo”, zaključio je Đerlek.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500