Živojin Rakočević izabran za novog predsednika UNS-a

1
logo

Izborna skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je Živojin Rakočević novi predsednik tog udruženja.

Posle tenzije koju je Izborna skupština UNS donela, tajnim glasanjem se došlo do ovakve odluke.

Rakočević je dobio 263 glasa, a dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241 glas.

Pet glasova bilo je nevažećih, prenose mediji.

Do tenzije na jučerašnjem zasedanju u Hotelu “Jugoslavija” je došlo posle glasanja o predlogu člana Uprave UNS-a, Slobodana Radičevića, da se poništi lista predloženih kandidata Uprave Udruženja za naredni mandat.

Izborna komisija UNS-a konstatovala je, na osnovu glasanja članova tog udruženja, da su izabrani članovi Nadzornog odbora i Suda časti, a da se glasanje za Upravni odbor UNS ostavlja članovima na odluku, jer su u kutiji bila dva listića više od broja evidentiranih članova koji su glasali.

U petočlani Nadzorni odbor izabrani su Dušanka Vujošević, Dušan Telesković, Brane Krtolica, Života Negovanović i Radojka Nikolić.

U Sud časti UNS izabrani su Jasmina Ilić, Muharem Bazdulj, Milorad Vesić, Vesna Kostić i Ljubinka Milinčić.

U nastavku Skupštine UNS članovi su razmatrali predloge šta raditi sa glasanjem za Upravni odbor UNS, zbog dva listića više.

Izborna komisija je odmah zapečatila kutiju, ne brojeći glasove, a članovi UNS su uglavnom bili za to da se u toku dana ponovi glasanje.

U nastavku sednice, koja je počela u subotu kada se i glasalo za organe UNS, Skupština UNS je odlučila da se glasanje za članove uprave ponovi danas.

***

Živojin Rakočević, član je Uprave UNS, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine.

Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Кatedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih. Više od decenije piše za Politiku

Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je Кim radio, čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik КOSMA mreže, u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Nagradu „Milan Pantić“ za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na КiM, koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“ pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici, u kojoj živi i radi.

1 KOMENTAR

  1. За сада једина вредност одржане скупштине је демократска дебата, жустра и повремено на ивици пуцања. Као да је место предедника УНС судбински и одлучујуће важно за судбину Србије. А бољи положај новинара, који су на ивици егзистенције, као и медија, остаје најважнији задатак УНС. Да ли ће се у томе и колико да успе, видеће се.

Comments are closed.