“Zgrožena sam poslednjim slučajevima seksualnog uznemiravanja i proganjanja žena na grupama za dopisivanje…”

1
Foto Vladimir Živojinović za Nedeljnik

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je zgrožena i šokirana poslednjim slučajevima seksualnog uznemiravanja i proganjanja žena na raznim grupama za dopisivanje.

Mihajlović je istakla da ohrabruej svaku ženu koja je žrtva nedoličnog ponašanja da to prijavi nadležnim institucijama.

“Ko ste vi, muškarci, koji mislite da imate pravo da žene maltretirate, ucenjujete i ponižavate? Ohrabrujem svaku ženu koja je žrtva ovakvog nedoličnog ponašanja da iste prijavi nadležnim institucijama”, istakla je Mihajlovićeva, a prenosi RTS.

Ministarka Mihajlović je podsetila da je država, između ostalog, izmenila i Krivični zakonik, te da su seksulano uznemiravanje i proganjanje prepoznati kao krivična dela.

“Zato pozivam žene da ne trpe nasilje, ponižavanja i ucene, već da slučaj prijave policiji ili da podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu, jer niko ne sme da vam preti i da vas ućutkuje”, istakla je Mihajlovićeva.

Naglašava da je država tu da stvori uslove da i žene i muškarci imaju jednaka prava za dostojanstven život, rad i razvoj.

“U borbi protiv raznih oblika nasilja, stereotipa i predrasuda, u borbi za društvo u kojem se neguju tolerancija, međusobno uvažavanje i empatija, moramo svi da damo svoj doprinos. Nasilnike da osudimo, a decu i mlade da učimo ljudskim pravima i potrebi da jedni druge poštuju i pomažu”, rekla je Mihajlovićeva.

1 KOMENTAR

Comments are closed.