Ženska energija u muškom poslovnom svetu

  0

  Autorka teksta: Tanja Skaza, direktorka i suvlasnica preduzeća „Plastika Skaza“, motivacioni govornik i spisateljica

  Ne samo u Srbiji, već svuda u svetu, među uspešnim preduzetnicima više je muškaraca nego žena. Razloga za to je mnogo, a posledica je da se žene trude da budu što sličnije svojim konkurentima kako bi se brže uklopile u muški poslovni svet. Za damu koja u tome uspe kaže se: „Ona je laf, ortak, ona je car“. Dakle, čak im se i obraćamo u muškom rodu.

  Mora li tako?

  Naravno da ne mora. Zajedno sa svojim suprugom vodim kompaniju koja je veoma uspešna, ali sam ostala dama, pre svega supruga i majka. Nosim odela, ali uz štikle i crveni karmin, a svoj poslovni uspeh i autoritet u svetu biznisa izgradila sam upravo zahvaljujući svojoj ženskoj energiji.

  Različita istraživanja su pokazala da su žene bolje nego muškarci u „multitaskingu“, da mogu uspešno da završavaju više zadataka. Iskoristite to u svom poslovnom okruženju. Iskoristite i to što ste od muškaraca uspešnije u organizaciji posla. Te osobine nam omogućavaju da poštujemo predviđene rokove, da na vreme realizujemo planove i projekte.

  Entuzijazam i optimizam takođe su proizvod ženske energije, a to nam omogućava da se lakše od muškaraca nosimo sa poslovnim izazovima, da problemima pristupamo sa više samopouzdanja jer verujemo da će ishod biti pozitivan.

  Bez obzira na vrstu biznisa, komunikacija sa poslovnim saradnicima i partnerima, ali i među zaposlenima u istoj firmi, je ključni segment uspeha. Ko je od žena bolji u tome? I ne samo da smo dobre govornice, već sagovornicima pristupamo sa željom da ih saslušamo i razumemo. To ne isključuje agresivnost ali je žene ispoljavaju kao spremnost da se jasnim i direktnim stavom, kao i konstruktivnim pristupom izbore za ono što žele da postignu u svom poslu.

  I na kraju ono najvažnije – žene znaju kako da se opuste nakon napornog radnog dana. Znaju i muškarci, ali je istraživanje pokazalo da će tek svaki peti muškarac, u odnosu na svaku treću ženu, priuštiti sebi ono za šta je siguran da ga relaksira.

  Drage dame, budite to što jeste i ne brinite. Ženska energija je i te kako potrebna muškom poslovnom svetu. Uživajte u svojoj ženstvenosti, baš kao što uživate u svom obrazovanju, talentu, stručnosti. Muškarci će vam na tome biti zahvalni. Videćete.