Žene u crnom osudile “rasističku mržnju noćnih patrola koje presreću migrante”: “Kampanji progona izloženi su migranti i izbeglice koji beže od rata…”

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ženska mirovna grupa “Žene u crnom” osudila je danas “rasističku mržnju nezakonitih noćnih patrola koje presreću migrante i izbeglice i ograničavaju im kretanje”, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se navodi da su takve noćne patrole “nastale kao plod političke klime, režimskih medija, neonacističkih organizacija i profašističkih političkih partija koji svi nesmetano deluju uz podršku režima”.

“Širenje lažnih informacija pokreće kampanju progona kojoj su izloženi migranti i izbeglice koji beže od rata i traže privremeno utočište u Srbiji”, saopštile su “Žene u crnom”.

Kako se u saopštenju navodi, noćne patrole organizuje “grupa okupljena oko Inicijative “Nema predaje Kosova i Metohije” koja presreće migrante i izbeglice i ograničava im kretanja”.

“Grupa deli letke na arapskom, engleskom i srpskom jeziku na kojima piše: Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje izvan migrantskih centara od 22.00 do 6.00 sati ujutro i kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno”, saopštile su “Žene u crnom”.

One su navele da “ukoliko se ovoj grupi dozvoli nesmetano delovanje, time se društvu šalje jasna poruka da se u Srbiji toleriše nekažnjivost”.

“Imamo razloga da verujemo da, koristeći se dominantnom antimigracionom retorikom, određene političke partije zloupotrebljavajući migrantsku krizu da bi lako i brzo pridobile pristalice i buduće glasače”, navodi se u saopštenju.

“Žene u crnom” zahtevaju od nadležnih državnih institucija da se odmah zaustavi i spreči delovanje ovih patrola, kao i da se pronađu i procesuiraju njihovi organizatori i nalogodavci.

“Smatramo da je neprihvatljivo da ova grupa ljudi uzima zakon u svoje ruke. Ukoliko se ovo nezakonito i nehumano nasilje ne spreči, smatraćemo da ih štiti režim u Srbiji”, saopštile su “Žene u crnom”.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.