“Žene previše pričaju”: MOK osudio izjavu šefa Olimpijskih igara

0
Foto Beta/(Kim Kyung-hoon/Pool Photo via AP)

(Beta) – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da su izjave šefa Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Jošira Morija “apsolutno neprikladne”.

Mori je nedavno na sastanku Olimpijskog komiteta Japana rekao da žene previše pričaju i da bi sastanci na odborima predugo trajali zbog toga. On je tada rekao i da su žene takmičarski nastrojene.

On se kasnije izvinio i rekao da, uprkos brojnim pozivima, neće podneti ostavku. MOK je prošle nedelje saopštio da je to pitanje zatvoreno posle izvinjenja.

Posle izjave 83-godišnjeg japanskog čelnika, 440 volontera koji su radili u organizaciji Igara napustili su poslove.

“Pored izvinjenja gospodina Morija, Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju smatra da su njegove izjave neprimerene i potvrdio je posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Kao lideri olimpijskog pokreta, posvećeni smo našoj misiji da podstičemo i podržavamo promociju žena u sportu na svim nivoima, kako je navedeno u Olimpijskoj povelji”, saopštio je MOK, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sponzor Igara Tojota danas je kritikovala Morija zbog izjava.

“Razočarani smo nedavnim komentarima predsednika Organizacionog komiteta, koje su suprotne vrednostima koje Tojota poštuje i podržava”, rekao je predsednik kompanije Akio Tojoda.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju u petak će održati sastanak, na kome će članovi izraziti mišljenje u vezi sa Morijevim izjavama i razgovarati o budućim inicijativama za rodnu ravnopravnost.