Nova studija dovela je u pitanje dosadašnje verovanje da žene žive duže od muškaraca, prenosi Gardijan.

Zaključeno je da muškarci imaju velike šanse da nadžive žene, posebno muškarci koji su u braku ili imaju fakultetsku diplomu.

„Muškarci koji su oženjeni ili imaju fakultetsku diplomu imaju tendenciju da nadžive žene koje su neudate ili nemaju diplomu srednje škole“, navode autori.

Analiza koja je obuhvatila period od dva veka i sve kontinente, zaključila je da, iako muškarci imaju kraći životni vek od suprotnog pola, oni „imaju značajne šanse da nadžive žene“. Između 25 i 50 procenata muškaraca nadživelo je žene, prema istraživačima iz Danske, koji su istakli da velike razlike u očekivanom životnom veku ponekad maskiraju značajna preklapanja u životnom veku dva pola i da to sumiranje prosečne dužine života može da bude „pojednostavljena ocena“. Studija objavljena u BMJ Open časopisu, ispitala je podatke o životnom veku muškaraca i žena u 199 zemalja tokom perioda od 200 godina.

Analiza je takođe otkrila da je u razvijenim zemljama verovatnoća da muškarci nadžive žene opala do 1970-ih, nakon čega se postepeno povećavala u celoj populaciji. Porast i pad u toj razlici kod očekivanog životnog veka uglavnom se pripisuju pušenju i drugim razlikama u ponašanju.

„Slepo tumačenje razlika u očekivanom životnom veku ponekad može dovesti do iskrivljene percepcije stvarnih nejednakosti u očekivanom životnom veku“, navode autori.

Oni dodaju: „Iako je očekivani životni vek muškaraca generalno niži od očekivanog životnog veka žena, a stope smrtnosti kod muškaraca su obično više u svim uzrastima, muškarci imaju značajne šanse da nadžive žene.“

„Ova saznanja osporavaju opšti utisak da muškarci ne žive toliko dugo kao žene i otkrivaju nijansiranu nejednakost u životnom veku između muškaaca i žena“, zaključuje se u studiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.