Žene češće pate od karantinske usamljenosti zbog koronavirusa nego muškarci

0
Profimedia

Žene se u mnogo većem broju nego muškarci suočavaju sa mentalnim problemima izazvanim pandemijom, jer teže podnose mere karantina uvedene u cilju borbe protiv koronavirusa, pokazalo je istraživanje.


Naučnici sa Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Univerzitetu u Eseksu tvrde da žene teže podnose izolaciju usled mera karantina koje su uvedene zbog koronavirusa.

Ova studija pokazuje da se broj oni koji imaju bar jedan ozbiljan psihički problem povećao među oba pola nakon pandemije.

Medju muškarcima, udeo onih sa bar jednim težim psihičkim problemom porastao je sa 7 odsto na 18, a među ženama sa 11 na 27 odsto, prenosi Gardijan.

Među razlozima se navode i to da je verovatnije da su izgubile posao. Ostali mogući faktori uključuju efekte koje su na žene imale ograničenja vežbanja i veći zahtevi koji uključuju negu dece i rad u porodici.

Novo istraživanje pokazalo da je najveći faktor izgleda uticaj Covid-19 na društvene odnose.

“Žene češće imaju više bliskih prijatelja”, rekao je Ben Etridž, jedan od autora istraživanja.

Do nedavno, zabrana sastajanja ljudi izvan vlastitog domaćinstva dovela je do „pada mentalnog blagostanja“. Više od trećine žena (34%) reklo je da se ponekad ponekad osećaju usamljeno, a 11% je reklo da se često osećaju usamljeno. Među muškarcima 23% je ponekad bilo usamljeno, dok je samo 6% često bilo usamljeno.