“Žena koja je oblikovala stoleće”

0
EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN

Na kapiji Bukingemske palate okačena je zvanična objava kraljičine smrti. Tu, ali i na trgovima širom Velike Britanije u četvrtak uveče okupilo se na hiljade ljudi. Mnogi su zapalili sveće i pevali himnu „Bože, čuvaj kraljicu“ (God save the queen). Dok je zastava na palati, zvaničnoj kraljičinoj rezidenciji u Londonu spuštana na pola koplja, veliki broj okupljenih je plakao.

Nova premijerka Liz Tras opisala je kraljicu kao „stenu na kojoj je izgrađena moderna Velika Britanija“. Kraljičina smrt je „veliki šok za naciju i svet“, rekla je konzervativna političarka u svom govoru ispred sedišta vlade. „Zbog nje je Britanija danas velika zemlja. Voleli su je ljudi, ne samo ovde, nego i širom sveta“, rekla je premijerka Tras.

Policija je u večernjim satima uklonila barijere ispred vrata dvorca Balmoral kako bi građani i tu mogli položiti cvijeće. Crkve u Velikoj Britaniji otvorile su vrata za ožalošćene. Fudbalske utakmice ovoga petka (9.9.) su otkazane.

Britanska kraljica umrla je u četvrtak uveče u 96. godini na svom imanju u Škotskoj. Na prestolu će je naslediti njen najstariji sin Čarls. Novi kralj Čarls III i njegova supruga Kamila proveli su noć u dvorcu Balmoral i danas se vraćaju u London.

Svet oplakuje odlazak kraljice

Političari širom sveta hvale snagu i ličnost kraljice Elizabete II. Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer uputio je izraze saučešća britanskoj kraljevskoj porodici. „Kraljica Elizabeta II je žena koja je oblikovala stoleće. Ona je iskusila savremenu istoriju i sama ju je ispisvala“, navodi se u Štajnmajerovom pismu i dodaje: „Njeno Veličanstvo uživalo je najveće poštovanje širom sveta.“

„Bila je uzor i inspiracija milionima ljudi, uključujući i ljude ovde u Nemačkoj“, napisao je na Tviteru nemački kancelar Olaf Šolc. „Vaša predanost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svetskog rata neće biti zaboravljena. Nedostajaće nam, ne samo ona, već i njen predivan smisao za humor.“

„Žalimo s našim britanskim prijateljima“, izjavila je povodom kraljičine smrti nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. „Bila je izvor snage i poverenja gotovo 100 godina. Nemačka će joj uvek biti zahvalna, jer nam je pružila ruku pomirenja nakon terora Drugog svetskog rata“, napisala je Berbok na Tviteru.

I bivša kancelarka Angela Merkel je „s velikom tugom“ primila vest o kraljičinoj smrti, koja označava „kraj jedne ere“. „Ni približno nema reči kojima bi se mogla priznati izuzetna važnost ove kraljice za Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropu i svet, njen osećaj za dužnost, moralni integritet, odanost i dostojanstvo kojim je vladala sedam decenija“, rekla je Merkel.

Predsednik stranke opozicione CDU Fridrih Merc  napisao je na Tviteru da ga je kraljičina smrt ispunila dubokom tugom. „Sedamdeset godina bila je međunarodni simbol pouzdanosti i dostojanstva.“ CDU će svoju stranačku konferenciju ovoga petka u Hanoveru započeti minutom ćutanja za kraljicu.

Minut ćutanja u Bundestagu

Nemački Bundestag prekinuo je raspravu u četvrtak (8.9), kako bi minutom ćutanja odao počast kraljici. Potpredsednica Bundestaga Ivon Magvas (CDU) zamolila ih je da to učine, nakon što je pročitala vest o kraljičinoj smrti. „Sva naša srca su uz kraljičinu porodicu.“ Bundestagu će se ovoga petka obratiti i predsednica parlamenta Berbel Bas.

Papa Franja odao je počast kraljičinom velikodušnom služenju naciji i Komonveltu, pridruživši se onima koji tuguju zbog kraljičine smrti – napisao je papa u telegramu upućenom kralju Čarlsu III. „Neka je božanski blagoslov Vama i svima koji čuvaju uspomenu na Vašu pokojnu majku, kao zalog utehe i snage koju nalazimo u Svevišnjem“, stoji u poruci.