Žena koja je izgubila bebu u Alabami nakon što je upucana u stomak optužena je za ubistvo: Napadačica je oslobođena jer je povukla obarač pet puta “u samoodbrani”

0
Foto Profimedia

Žena iz Alabame koja je pobacila nakon što je upucana u stomak optužena je za ubistvo svog nerođenog deteta, javljaju američki mediji.

Ovakva odluka izazvala je oštre reakcije aktivista širom zemlje koji se bore za prava žena na slobodu odlučivanja o vlastitom telu.

Marši Džouns (27) uhapšena je nakon šest meseci pošto je upucana u stomak. U vreme kada je upucana bila je trudna pet meseci. U optužnici koja je podignuta protiv nje stoji kako je “namerno dovela do smrti svog nerođenog deteta jer je inicirala sukob premda je znala da je u petom mesecu trudnoće“.

Svađa koja je dovela do tragičnog gubitka dogodila se prošlog decembra u trgovačkom centru koji se nalazi u predgrađu Birmingema, grada u Alabami. Eboni Džemison (23) koja je upucala Džouns u stomak pet puta oslobođena je optužbi jer je “delovala u samoodbrani kad je povukla okidač pištolja”.

Ova odluka dovela je do snažnih osuda aktivistkinja koje se bore protiv zabrane pobačaja te tvrde kako “gubitak trudnoće nije zločin”.

Inače, Alabama je nedavno donela jedan od najstrožih zakona o pobačaju u celom SAD. Stoga mnogi ovaj slučaj vide kao novi napad na žene.

Aktivisti se pitaju šta je sledeće – hoće li uskoro doći do hapšenja trudnica koje piju alkohol ili ne vode dovoljno računa o trudnoći.