Žena iz Leskovca stradala od posledica ujeda stršljena: Kako se zaštiti od ovih insekata

0
Foto: Profimedia

Tridesetšestogodišnja žena iz Leskovca umrla je u petak od ujeda stršljana dok je širila veš na svojoj terasi, objavili su mediji.

Ubod ovog insekta obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana.

Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov.

Kako bi se od ujeda stršljena zaštitili, najsigurnije je da izbegavate posete mestima koja su poznata po velikom broju ovih insekata.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga: zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta, zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata) gde otok izaziva gušenje, ili ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

U slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija.

Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena.

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama.

Stršljeni su izrazito agresivni insekti, koji mogu ubosti i nekoliko puta, a njihov otrov toksičniji je i alergijske reakcije mogu biti ozbiljnije prirode.