Španija, Francuska, Velika Britanija i Švedska priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika Venecuele nakon što je Nikolas Maduro odbacio ultimatum više evropskih zemalja za raspisivanje predsedničkih izbora, javlja Gardijan.

Ultimatum evropskih zemalja istekao je sinoć. 

Šest evropskih zemalja – Nemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum za raspisivanje novih predsedničkih izbora u Venecueli, jer će u protivnom priznati Gvaida za privremenog predsednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore. 

„Priznajem predsednika Nacionalne skupštine Venecuele, Huana Gvaida, kao predsednika Venecuele“, rekao je premijer Španije Pedro Sančez u televizijskom saopštenju i dodao da su Venecueli potrebni slobodni i fer izbori što je pre moguće.

Džeremi Hant, sekretar za spoljne poslove Velike Britanije, napisao je na Tviter: „Nikolas Maduro nije raspisao predsedničke izbore u roku od osam dana koliko smo mu dali. Zato Velika Britanija sa svojim evropskim saveznicima sada priznaje Huana Gvaida za vršioca dužnosti predsednika Venecuele dok se ne održe legitimni izbori. Nadajmo se da smo sada bliže završetku humanitarne krize.“

Nijedna od evropskih zemalja koje su priznale Gvaida ne podržavaju vojnu intervenciju koju predlaže američki predsednik Donald Tramp. Ove zemlje Trampovu izjavu da je vojna intervencija definitivno opcija smatraju kontraproduktivnom, pošto evocira sećanje na prethodne intervencije SAD u Latinskoj Americi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.