Zemlje članice EU se dogovorile: “Odobren plan smanjenja potrošnje gasa”

0
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

 (Beta-AFP) – Zemlje članice EU odobrile su danas koordinisan plan smanjenja potrošnje gasa da bi smanjili zavisnost od Moskve, posle novog drastičnog smanjenja ruskih isporuka, saopštilo je češko predsedništvo Evropskog saveta.

“To nije bila nemoguća misija. Ministri (energetike evropske dvadesetsedmorice okupljeni u Briselu) postigli su politički sporazum o smanjenju potražnje gasa u pripremi za narednu zimu”, objavilo je na Tviter nalogu češko predsedništvo.

EU je navela u saopštenju da su, u nastojanju da se poveća bezbednost Unije u snabdevanju energentima, zemlje članice danas postigle sporazum o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasom za 15 odsto ove zime.

Nova regulativa takođe predviđa mogućnost aktiviranja “uzbune EU” o bezbednosti snabdevanja u kom slučaju će smanjenje potrošnje postati obavezujuće.

Dogovoreno je da se smanji potražnja za gasom za 15 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u proteklih pet godina između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023, merama koje će svaka zemlja donositi po sopstvenom izboru.

Savet EU je takođe naveo da će biti prihvaćena neka izuzeća i mogućnosti odlaganja od obaveznog cilja smanjenje da bi se uzela u obzir posebna situacija zemalja članica.

Cilj smanjenja tražnje za gasom je da se uštedi uoči zime i pripremi za moguće poremećaje snabdevanja gasa iz Rusije, koja bez prestanka koristi snabdevanje energentima kao oružje, navela je Unija.

“EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za građane i industriju EU”, naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, u saopštenju.

Tekst prihvaćen danas će biti formalno usvojen pisanom procedurom koja će biti završena narednih dana posle tehničke revizije dokumenta.