“Zeman nije poslednji predsednik koji će se izviniti za bombardovanje”

0
(Beta/AP Photo via CTK/Roman Vondrous)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Češke Miloš Zeman možda prvi, ali ne i poslednji lider jedne zemlje koji će uputiti izvinjenje srpskom narodu zbog NATO bombardovanja 1999. godine. 

Odgovarajući na pitanja novinara u Pragu, Vučić je ocenio da Zemanovo izvinjenje kao predsednika Češke ima “ogromnu” težinu, jer dolazi od “vrhunskog intelektualca” i “legendarnog političara koji se ne plaši da iskaže drugačije stavove od popularnog javnog mnenja”.

“To je čovek koji je dva puta na svoje ime pobedio na izborima u Češkoj, koji uživa ogroman ugled u svetu. Mislim da ne postoji ništa važnije nego da se kaže da možda jeste prvi, ali da nije poslednji predsednik koji će uputiti izvinjenje, a to su upravo njegove reči. Siguran sam da će u budućnosti biti mnogo onih koji će smeti da kažu ono što je danas izgovorio Zeman”, rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je rekao da je od predsednika Češke dobio podršku za nastavak dijaloga sa Prištinom. 

“Upoznao sam ga sa našom željom da dođemo do kompromisa, ali i da je za tango potrebno dvoje. Mi ne tražimo da dobijemo sve, već samo pravdu i mogućnost da ne izgubimo sve, a da drugi dobije sve. Mislim da je to više nego fer”, rekao je Vučić. 

Dodao je da su mu češki zvaničnici potvrdili da će “najsnažnije” podržati evropski put Srbije.