Izjava češkog predsednika Miloša Zemana u Beogradu njegovom ličnom odnosu prema Kosovu, izazvale su burne reakcije kako u prištini tako i u Pragu. Češka agencija ČTK je javila, a prenose naši mediji, da su „vlasti u Prištini demonstrativno odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu“.

Sporne su izjave Miloša Zemana da „voli Srbe a da ne voli Kosovo“, kao i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček pokušao je, kako prenose mediji, danas da tu izjavu okrene na polje humora, tako što je rekao da predsednik ne voli Kosovo, jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana, odnosno da ga kao navijač ne voli.

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU.

Pojedini predstavnici češke opozicije osudili su Zemanove izjave u regionu koji je poznato kao bure baruta.

„Kada bih hteo da budem surov, rekao bih – neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada“, kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09, Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke fudbalere.

„To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji“, kazao je Švarcenberg koji je bio šef češke diplomatije u vladi premijera Mireka Topolaneka kada je priznavala Kosovo u maju 2008. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.