Željko Obradović poneo je titulu trenera decenije; Jokiću u kategoriji najboljeg Evropljanina u NBA 24 odsto glasova

0
Profimedia

Srpski košarkaški stručnjak Željko Obradović poneo je titulu najboljeg trenera decenije u anketi koju je organizovao specijalizovani košarkaški portal Eurohoops.

Čitaoci tog sajta Obradoviću su dali gotovo polovinu glasova, tačnije 49 odsto, a sve zbog onoga što je u prethodnih deset godina postigao sa Panatinaikosom i Fenerbahčeom. Pod njegovim vođstvom, Atinjani su došli do trona Evrolige 2011. godine, dok je turski klub to uspeo šest godina kasnije.

Drugo mesto u izboru za najboljeg trenera zauzeo je Ćavi Paskval, sa 16 odsto glasova, dok je Pablo Laso treći sa 13 odsto, prenosi N1.

Eurohoops je organizovao i glasanje za najboljeg igrača Evrolige i Evropljanina u NBA ligi i tu nije bilo iznenađenja. Zvezda Olimpijakosa Vasilis Spanulis proglašen je za najboljeg u elitnom takmičenju, a Dirk Novicki za najsvetlijeg predstavnika ‚Starog kontinenta‘ u najjačoj ligi na svetu.

Spanulis je sa Pirejcima osvojio dve titule u Evroligi – 2012. i 2013. godini, a dekadu je završio kao drugi najbolji strelac, iza Huana Karlosa Navara, čiji bi rekord mogao da nadmaši već na prvoj utakmici Nove 2020. Za to mu fali samo deset poena. Grčki košarkaš je dobio 35 odsto glasova, a pratili su ga Dimitris Dijamantidis sa 21 odsto i Bogdan Bogdanović sa 13 odsto.

Novicki je pobedu odneo gotovo jednako ubedljivo kao Obradović, sa 46 odsto glasova, ispred Jokića sa 24 odsto. Nemački košarkaš je predvodio Dalas Maverikse do titule 2011. godine, kada je bio i MVP finala, a tokom karijere, koji je završio prošlog leta, 14 puta je biran za ‚Ol star‘, a četiri puta je uvršten u prvi tim NBA lige.