(Beta) – Pariski Luvr nudi privatno ‘druženje’ s Mona Lisom i šetnju duž krova čuvenog francuskog muzeja ne bi li popunio rupu u svojim finansijama, nastalu usled pandemije korona virusa, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Onaj ko da najbolju ponudu moći će da prisustvuje godišnjem pregledu remek-dela Leonarda da Vinčija.

Svake godine „Mona Lisa“, možda najpoznatija slika na svetu, se skida sa zida i uklanja se staklena pregrada radi provere, jer remek-delu koje datira iz razdoblja oko 1503. godine preti pukotina.

Medju delima koje će tom prilikom moći da se vide su i ulje na platnu koje je 1962. naslikao Pjer Sulaž, a čuvano je u umetnikovoj privatnoj zbirci, sat po narudžbi proizvodjača satova Vaherona Konstantina i šetnja krovom 800 godina stare palate Luvra s francuskim uličnim umetnikom JR-om.

„Luvr pati kao i svi ostali muzeji širom sveta“, rekao je Jan Le Tuher, zadužen u muzeju za odnose s pokroviteljima i dodao da će muzej izgubiti 90 miliona prihoda ove godine.

Luvr je imao blizu 10 miliona posetilaca 2019. godine, ali je bio zatvoren više od pet meseci za vreme dva karantina zbog korona virusa.

Dok je bio otvoren letos, broj posetitelja pao je za 75 odsto.

Ponovno otvaranje planirano je za 16. decembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.