Zelenski: Ukrajina je spremna da razgovara o statusu neutralnosti u okviru mirovnog sporazuma

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ukrajina je spremna da razgovara o statusu neutralnosti u okviru mirovnog sporazuma, kaže Volodimir Zelenski, prenosi Rojters intervju sa predsednikom Ukrajine.

“Ukrajina je spremna da razgovara o usvajanju neutralnog statusa kao deo mirovnog sporazuma sa Rusijom, ali bi to trebalo da garantuju treće strane i da se iznese na referendum”, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu emitovanom u nedelju.


„Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo da idemo na to. Ovo je najvažnija tačka“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da mirovni sporazum neće biti moguć bez prekida vatre i povlačenja trupa.

On je odbacio pokušaj da se silom povrati sva teritorija koju drži Rusija, rekavši da bi to dovelo do trećeg svetskog rata i rekao da želi da postigne „kompromis“ oko istočnog regiona Donbasa, koji drže snage koje podržava Rusija od 2014. Zelenski je rekao da je Ukrajina odbila da razgovara o nekim drugim ruskim zahtevima, kao što je demilitarizacija zemlje.

Ukrajina je razgovarala o upotrebi ruskog jezika u Ukrajini u pregovorima sa Rusijom, ali je odbila da razgovara o drugim ruskim zahtevima, kao što je demilitarizacija Ukrajine, rekao je Zelenski.

U razgovoru sa grupom ruskih novinara putem video poziva, Zelenski je rekao da je ruska invazija izazvala uništenje gradova koji govore ruski u Ukrajini i rekao da je šteta veća od ruskih ratova u Čečeniji, preneo je Gardijan.