Zelenski u poruci izraelskim studentima: “Razočaran sam nivoom podrške vaše zemlje”

0
EPA-EFE/SCOTT APPLEWHITE / POOL

(Beta) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kijev razočaran nivoom materijalne i diplomatske podrške Vlade Izraela, i podsetio na istorijske i kulturne veze dve zemlje.

“Nažalost, za veći deo pomoći koju bismo želeli da dobijemo od Izraela, mi ne možemo reći da smo je dobili”, rekao je Zelenski studentima Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu putem video linka, nepuna četiri meseca od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je pozvao studente da se podsete koliko blisko su dve zemlje povezane i koliko bi trebalo da bude međusobno razumevanje, navodeći da su u Ukrajini odrasli bivši lideri Izraela, premijerka Golda Meir i predsednik Jicak Ben-Cvi, kao i pisac Šolem Alejhem.

“Kada vlade uvode sankcije Rusiji, ne radi se o biznisu, već o vrednostima i opštoj bezbednosti. Radi se o tome da svako ko želi da uništi drugu zemlju mora odgovarati. Nažalost, nismo videli da se Izrael do sada pridružio sankcijama”, rekao je Zelenski i dodao da postoji nerazumevanje i loša komunikacija sa predstavnicima izraelske vlade.

On je u isto vreme istakao poštovanje i zahvalnost narodu Izraela, rekavši da voli tu zemlju, preneli su izraelski mediji.

“Ja sam zahvalan vama za iskrenu i emotivnu podršku Ukrajini, za vašu podršku Ukrajincima, zahvalan sam za ukrajinske zastave na vašim ulcima. Mi to vidimo i veoma vrednujemo”, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao i da mu je veoma stalo za budućnost izraelsko-ukrajinskih odnosa, ocenivši da dve zemlje imaju zajedničku budućnost.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime