Zelenski traži garancije od Zapada i Moskve: “U ovom trenutku se odlučuje budućnost evropske bezbednosti”

0
EPA-EFE/VALENTYN OGIRENKO

(Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas “bezbednosne garancije” za svoju zemlju od Zapada i Moskve u trenutku kada se Ukrajina suočava sa pretnjom ruske invazije.

“Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne, i to odmah, kako od Zapada tako i od Rusije”, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa svojim poljskim i litvanskim kolegama Andžejom Dudom i Gitanasom Nausedom. 

“Mislim da Rusija treba da bude među zemljama koje daju jasne garancije bezbednosti”, rekao je Zelenski i podsetio da je više puta predlagao susret sa predsednikom Vladimirom Putinom radi smirivanja sadašnje krize.

Zahvalio se svojim kolegama iz Litvanije i Poljske na podršci i isporuci oružja i vojne opreme Kijevu. 

“Ujedinjeni smo u uverenju da se budućnost evropske bezbednosti odlučuje u ovom trenutku kod nas u Ukrajini, rekao je Zelenski.

Zapad ocenjuje da bi Rusija koja je nagomilala 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama mogla da pokrene veliku operaciju uključujući i da zauzme Kijev, glavni grad Ukrajine.

Moskva je u ponedeljak priznala nezavisnost dve proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine, samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk, i nije isključila mogućnost slanja svojih snaga tamo.