Zelenski se obraća Savetu bezbednosti UN: Predsednik Ukrajine prenosi izveštaj o navodnim “masovnim ubistvima i genocidu” u Buči.

0
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski obratiće se danas učesnicima sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija o Ukrajini, saopštila je kasno sinoć na Tviteru britanska diplomatska misija koja predsedava SB u aprilu.

U misiji Velike Britanije pri UN, međutim, nije rečeno da li će govor Zelenskog biti unapred snimljen ili će se ukrajinski predsednik obratiti članicama SB direktno ili preko video linka.

Očekuje se da će Zelenski Savetu bezbednosti preneti izveštaj o situaciji u Buči. Prethodnog dana je Zelenski optužio Rusiju za genocid zbog “ubistava civila u Buči”.

Zelenski je najavio da će Ukrajina sprovesti istragu o navodnim zločinima ruskih trupa nad civilima, u kojoj će učestvovati i međunarodni istražitelji. Zelenski je u svom obraćanju rekao da je svet video mnogo ratnih zločina i istakao da je “došlo vreme da ratni zločini koje su počinile ruske trupe budu poslednje takvo zlo na Zemlji”.

Sa druge strane, Aleksandar Bastrikin, šef ruskog istražnog odbora, naredio je da se otvori istraga povodom “namernog širenja lažnih informacija” o aktivnostima ruskih oružanih snaga u Buči. Ruski ambasador pri UN Vasiloj Nebenzja rekao je da će Moskva predstaviti Savetu bezbednosti dokaze da njene snage nisu ubijale civile u Ukrajini i da nisu bile umešane u događaje u Buči.

(Beta, Gardijan)