Zelenski: “Ruski vojnici treba da se predaju. Nudim vam šansu da preživite”

0
(Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

(Beta-AP) – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da će danas biti nastavljeni pregovori između delegacija Ukrajine i Rusije.

U video obraćanju Zelenski je rekao noćas da je ukrajinska delegacija “odradila dobar posao tokom jučerašnjih pregovora”, bez  iznošenja dodatnih detalja.

Rekao je da je juče razgovarao i sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom i ocenio da je to deo napora da se “brzo završi rat” i postigne “pošten mir”.

Benet koji nastoji da posreduje u postizanju mirnog dogovora je juče razgovarao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Zelenski je pozdravio novinarku ruske državne televizije koja je sinoć upala u studio u vreme emitovanja vesti na Kanalu 1, sa transparentom protiv rata u Ukrajini. Novinarku tog programa kasnije je uhapsila policija.

Ukrajinski predsednik ponovo se obratio ruskim vojnicima i pozvao ih da prekinu borbe, navodeći da im “nudi šansu da prežive”.

U nastojanju da podstakne ukrajinsku privredu teško pogođenu ratom Zelenski je najavio planove o znatnom smanjenju poreza za firme.