Zelenski: “Rusija pokušava da stvori nove pseudo republike u Ukrajini. Ali oni nemaju snage i duha da nas osvoje. Organski su nesposobni da život učine normalnim”

0
(Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da Rusija pokušava da stvori nove „pseudo republike“ u Ukrajini kako bi razbila zemlju, ali je primetio da ruske snage nemaju ni snage ni duha da osvoje Ukrajinu, prenosie Gardijan.

Objavljujući video snimak na svojim nalozima na društvenim mrežama u subotu kasno uveče, Zelenski je pozvao ukrajinske regione, uključujući Herson, koji su zauzele ruske snage, da ne ponavljaju iskustvo Donjecka i Luganska.

“Okupatori na teritoriji Hersonske oblasti pokušavaju da ponove tužno iskustvo formiranja pseudo republika. Ucenjuju lokalne lidere, vrše pritisak na poslanike, traže nekoga za podmićivanje”, rekao je Zelenski, dodajući da su članovi gradskog veća u Hersonu, gradu na jugu sa 290.000 stanovnika, u subotu odbacili planove za novu pseudo-republiku.

“Ruski osvajači nas ne mogu osvojiti. Oni nemaju takvu snagu. Oni nemaju takav duh. Oni se drže samo nasilja. Samo terora i oružja”, rekao je Zelenski.

Dodao je da “takvi osvajači nemaju prirodnu osnovu za normalan život”.

“Oni su organski nesposobni da život učine normalnim! Gde god je Rusija došla u tuđinu, snovi su postali nemogući. Stalno ponavljam našim saveznicima i prijateljima u inostranstvu da moraju da rade više za našu zemlju, za Ukrajince i Ukrajinu. Jer to nije samo za Ukrajinu, već je za celu Evropu”, zaključio je ukrajinski predsednik.