Zelenski: “Nećemo se odreći dela teritorije zbog mira, ovo je naša zemlja”

1
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak za CNN da Ukrajina ne želi da ustupi bilo koju svoju teritoriju Rusiji, tvrdeći da ustupak ukrajinske teritorije neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.

„Ukrajinci nisu spremni da daju svoju zemlju, da prihvate da te teritorije pripadaju Rusiji. Ovo je naša zemlja“, rekao je Zelenski, prenosi N1.

„Uvek pričamo o tome i nameravamo da to dokažemo“, dodao je on.

Zelenski je razgovarao sa CNN-om u isto vreme kada je jedan od njegovih najvećih zapadnih saveznika, britanski premijer Boris Džonson, najavio da će podneti ostavku. Govoreći na ukrajinskom preko prevodioca, Zelenski je rekao da je uveren da se britanska politika prema Ukrajini „neće promeniti“ čak i ako je rukovodstvo zemlje u nemirima.

„On je podneo ostavku ne zato što je bio u Ukrajini. Mislim naprotiv, ono što je Džonson uradio za Ukrajinu nam je mnogo pomoglo. Smatram ga prijateljem Ukrajine, ali mislim da je i njegovo društvo podržalo Ukrajinu u Evropi. To je Zašto mislim da je Velika Britanija na strani dobra, na strani Ukrajine“, rekao je Zelenski.

„I siguran sam da se politika Ujedinjenog Kraljevstva prema Ukrajini ne menja zbog ostavke Borisa Džonsona. Naši odnosi su očigledno mnogo dobili od toga što je Boris Džonson razumeo stvari. Prošli smo kroz mnogo dramatičnih trenutaka prilično brzo. potrebno je dosta brzo isporučeno … da li će (njegova ostavka) uticati na ovu brzinu pomoći ne znam. Moliću se Bogu da to neće uticati na tu pomoć“, istakao je Zelenski.

1 KOMENTAR

  1. Много сте ви бесни тамо. Треба вам послати Вучића и Дачића, да вам мало објасне појмове као: “нове реалности на терену”, “разграничење”,… исл., а ако не помогне, чак и академике као Теодоровића, да вам научно изложе шта ће то за вас убудуће да буде “дијаспора”.

Comments are closed.