Zelenski: “Mi smo uvek spremni za pregovore. Ali vidimo pripreme za odlučujuće bitke na istoku”

0
(Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

(Beta-AFP) – Ukrajina je “uvek spremna” za pregovore sa Rusijom, koji su u zastoju posle otkrića zločina u nekoliko gradova nakon odlaska ruskih snaga i uprkos neposrednoj ofanzivi na istoku, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Ukrajina je uvek govorila da je spremna za pregovore i da će tražiti svaku mogućnost da zaustavi rat. Istovremeno, nažalost, vidimo pripreme za velike, neki kažu odlučujuće bitke na istoku”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Austrijski kancelar danas se nalazi u poseti Kijevu i Buči, gradiću kod glavnog grada Ukrajine, koji je postao “simbol zverstva ruske invazije” zbog otkrića leševa u civilnoj odeći po ulicama posle odlaska ruskih snaga.

“Spremni smo da se borimo i istovremeno tražimo diplomatske načine da zaustavimo rat. Uvek razmišljamo o dijalogu”, rekao je Zelenski.

Poslednja runda direktnih rusko-ukrajinskih pregovora održana je 29. marta u Istanbulu, tokom kojih je Ukrajina detaljno iznela svoje glavne predloge za sporazum sa Moskvom, uključujući “neutralnost” u zamenu za međunarodni sporazum koji će obezbediti njenu bezbednost.

“Na istoku i na jugu primećujemo koncentraciju naoružanja, opreme i vojnika koje se spremaju da zauzmu još jedan deo naše teritorije”, rekao je Zelenski.