Zelenski ima ideju kako rešiti ukrajinsku krizu: Samit Kijeva, Moskve, Pariza i Berlina

0
EPA-EFE/VALENTYN OGIRENKO / POOL

(Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas da se održi samit Kijeva, Moskve, Pariza i Berlina, u normandijskom formatu, kako bi se “okončao sukob” sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

“Vreme je da se pronađe dogovor za okončanje sukoba i spremni smo da (preuzmemo) neophodne odluke na novom samitu četiri strane”, rekao je Zelenski.

Ukrajisnki predsednik se danas sastaje sa savetnicima francuskog predsednika i kancelara Nemačke, dodaje se u saopštenju Zelenskog.

Predsedništvo ne precizira o kojim odlukama je reč, ali navodi da su pregovori fokusirani i na mere koje treba preduzeti u cilju “deeskalacije” na ukrajinskoj granici, gde je Rusija razmestila desetine hiljada vojnika.

Ukrajina je više više puta apelovala da se održi samit u normandijskom stilu. Predlog Moskva odbacuje optužujući Kijev da ne sprovodi mirovni sporazum iz Minska iz 2015. godine.

Normandijski format uspostavljen je 2014. kada su, na marginama obeležavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime