Predsednik Ukrajine Volodimir Zeleneski izjavio je danas na Samitu o Ukrajni u Tirani da ne sme biti Evrope „različitih dostojanstava“ u kojoj neko zaslužuje bezbednost i suverenitet dok se tuđa borba za mir ignoriše.

On je rekao da sve ono što čini saveznike dobrim partnerima, čini predsednika Rusije Vladimira Putina slabijim i da je jako važno za sve slobodne države da Moskva izgubi rat.

„Svi mi jednako zaslužujemo da budemo deo Evropske unije. Moramo nastaviti da razvijamo naše dobrosusedske odnose u logistici i infrastrukturi, u trgovinskim i energetskim odnosima, u politici, u suprotstavljanju ruskim dezinformacijama i ruskim pokušajima da destabilizuju naše političke sisteme.“

Ukrajinski predsednik je dodao da svaka država koja se drži principa Evropske unije i koja želi da bude članica zaslužuje punu integraciju u blok od 27 država.

„Ukrajina podržava vaš put ka članstu u EU i zahvalna je vašoj podršci Kijevu na njegovom putu“, kazao je on.

Zelenski je pozvao države da budu jedinstvene u podršci njegovoj Formuli za mir.

„Zbog toga Putin toliko ulaže u svoju propagandnu koja stvara podele i krize, on tačno zna šta služi njegovim interesima. Moramo da vidimo šta je ono što ide u našu korist i za naše interese kako bismo uspeli da se zaštitmo“, rekao je on.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.