Zelenović: U Šapcu deset puta manje novozaraženih nego pre tri nedelje

0
Foto: Medija centar Beograd

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je danas otkriveno devet novoobolelih od COVID-19, što je deset puta manje nego pre tri nedelje.

“Mi smo odlučili da se istinom i činjenicama borimo protiv zaraze. Izborili smo se da testiramo znatno veći broj ljudi nego što je prosek u Srbiji i da rezultate testova dobijemo u roku od 24 sata. Takođe, testiramo i sve kontakte lica koja su kovid pozitivna”, rekao je Zelenović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, svi kontakti su u izolaciji i pod nadzorom sanitarne inspekcije i komunalne i redovne policije.

“Zaraza može da se pobedi samo kada se uspostavi dobar sistem nadzora i onda vam nije potreban policijski čas ili bilo kakvo zatvaranje zdravih ljudi”, objasnio je Zelenović.

“U danima posle izbora, kada je eskalirala zaraza, imali smo 1.800 pozitivnih i oko 3.000 kontakata. A pre izbora, u Šapcu je bilo samo 75 pozitivnih na korona virus”, podsetio je gradonačelnik i dodao da su od početka epidemije u Šapcu preminule 33 inficirane osobe.

Zelenović je rekao da su veliki doprinos u suzbijanju zaraze u Šapcu dali i profesori Zoran Radovanović i Oliver Stojković, koji kao stručni konsultanti pomažu Štabu za vanredne situacije.

“Oni su nam predložili i da nakon uspešnog uspostavljanja sistema nadzora nad obolelima i kontaktima, napravimo korak više. Predložili su da započnemo sa brzim antigenskim testovima, čije bi nalaze dobijali u roku od pet minuta. To bi ohrabrilo ljude koji kriju da su bolesni da se testiraju i da otkriju kontakte, a od velikog interesa bi bilo i za poslodavce zbog radne snage”, rekao je Zelenović.

Ti testovi, međutim, prema njegovim rečima, nisu u zvaničnoj proceduri, pa se čeka odobrenje Ministarstva zdravlja. “Ako ne utvrdimo činjenice nikada se nećemo izboriti sa zarazom. Trenutno je veoma nizak prosek prijavljenih kontakata po osobi, svega 1,4. Pre sedam dana sam poslao pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da nam odobri testiranje antigenskim testovima, ali odgovor još nisam dobio”, rekao je Zelenović.

U šabačkoj kovid bolnici trenutno je hospitalizovano 210 pacijenata s upalom pluća.

(Beta)