Zelenović u pismu premijerki Brnabić: “Tri nedelje nam je trebalo da se izborimo za priliku da utvrdimo ko je zdrav, a ko bolestan u Šapcu…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je u pismu premijerki Srbije Ani Brnabić naveo da je “zgrožen njenom kvalifikacijom” da krizu pokušava da iskoristi za politički obračun i dobijanje politlčkih poena.

“Vi ovakvim izjavama nastavljate da ugrožavate živote i zdravlje građana Šapca i da otežavate borbu protiv zaraze. To je isto učinio i Aleksandar Vučić, predsednik Republike, kada je 4. jula ove godine izjavio da sam ja izmislio vanrednu situaciju u Šapcu”, kaže se u pismu objavljenom danas.

“Toga dana (4. jula) odbornici Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Grada Šapca nisu glasali za potvrđivanje Odluke o uvođenju vanredne situacije u gradu. Tada su nam i Vučić i odbornici njegove stranke poručili da, u stvari, ne treba ništa posebno da preduzimamo u borbi protiv ove zaraze u Šapcu”, kaže se u pismu.

“Mi u Šapcu saopštavamo istinu svojim građanima i suočavamo se s činjenicama. Činjenice u ovoj borbi dobijaju se testiranjem, utvrđivanjem ko je bolestan i trenutnim započinjanjem lečenja inficiranih pacijenata. U najkraćem roku utvrđuju se kontakti osoba koje su dobile pozitivan test i uspostavlja se samoizolacija kontakata. Ovde je reč o zaraznoj bolesti”, podseća Zelenović.

Gradonačelnik Šapca smatra da je i epidemiolog Predrag Kon dao za pravo vlastima u Šapcu kada je juče, u utorak, rekao da se “s KOVIDOM možemo izboriti samo preventivno” i da je strategija u toj borbi “izolacija bolesnih i karantin kontakata”.

“Mi u Šapcu ovu borbu vodimo sistemski, i danas u našem gradu ima više od 900 pozitivnih i 1.800 osoba u samoizolaciji kao kontakti KOVID-pozitivnih osoba. Tačno je da je odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede analizu testova obavlja Veterinarski specijalistički institut u Šapcu”, naveo je Zelenović, uz ocenu da ostale kvalifikacije na račun Šapca nisu tačne.

“Mi od 24. juna svakoga dana tražimo od nadležnih ustanova – Zavoda za javno zdravlje Šabac i Ministarstva zdravlja, da nam se obezbedi dovoljan broj testova… 24. juna ove godine, KOVID-ambulanta Doma zdravlja u Šapcu primila je 77 pacijenata na pregled, tražila od Zavoda za javno zdravlje 30 testova, a na raspolaganju imala tri. Sledećeg dana javila su se 94 pacijenta na pregled, tražilo se najmanje 30 testova, a dobijeno je 13 testova”, naveo je Zelenović.

“Dva dana kasnije, 28. juna, tražili smo 50 testova, dobili 11, a javilo se 66 osoba sa tegobama koji ukazuju na koronavirus. Narednog dana u Кovid ambulantu došlo je čak 116 pacijenata, na raspolaganju je bilo 15 testova, a i za taj dan smo tražili 50. Poslednjeg dana juna pregledan je 131 pacijent, a na raspolaganju je bilo 17 testova od traženih 80. Za 01. jul smo tražili 70 testova, dobili 17, a javilo se 136 osoba sa simptomima infekcije korona virusom”, piše u pismu gradonačenika premijerki.

“Pošto Zavod za javno zdravlje Šabac nije bio u stanju da u redovnoj proceduri reši problem, mi smo krenuli u potragu za testovima. Obratili smo se ambasadama Evropske unije, SAD, Kanade i Australije tražeći testove. Trećeg jula u 11 časova dobili smo ponudu od kanadskog dobavljača preko Ambasade Kanade u Srbiji za 150 testova, uz mogućnost da nam isporuči dodatan broj testova u roku od sedam dana po ceni od 16,5 evra”, kaže se u pismu.

“Ambasada nas je takođe obavestila da od ovog dobavljača možemo nabaviti onoliku količinu testova kolika je potrebna za zdravstvenu zaštitu građana Šapca. Dakle, bez ikakvog ograničenja. Tada smo potvrdili porudžbinu, a dobavljač istog momenta obaveštava Ministarstvo zdravlja da je Gradu Šapcu prodato 150 testova”, naveo je Zelenović.

“Istog popodneva, u 17:30 časova dobijam poziv gospodina Milutinovića iz Veterinarskog instituta koji me obaveštava da će Ministarstvo poljoprivrede obezbediti 2.000 testova koji će se analizirati u Veterinarskom institutu i da će s radom početi 6. jula”, dodao je on.

“Neka svako prema svojoj savesti i zdravom razumu oceni da li bi Veterinarski institut ponovo počeo da radi laboratorijske analize PCR testova u Šapcu da nije bilo dobronamerne intervencije Ambasade Кanade u Srbiji”, napisao je Zelenović.

“Od 6.jula, svakog radnog dana, Veterinarski specijalistički institut obavi najmanje 90 analiza PCR testova”, naveo je on.

“Postavljam Vam pitanje: Kako je moguće da je u Šapcu procenat pozitivnih 70 odsto, od onih koji su testitani, a u celoj Srbiji između tri i sedam odsto u zavisnosti od dana?”, piše u pismu.

“Molim uvažene epidemiologe koji se nalaze oko Vas u Kriznom štabu, da razreše i ovu enigmu: Kako je moguće da u Šapcu bude 25 odsto ukupno pozitivnih u Srbiji, a da je udeo hospitalizovanih pacijenata u šabačkoj bolnici manji od tri odsto u odnosu na broj hospitalizovanih pacijenata u celoj Srbiji, dok je udeo preminulih pacijenata u Šapcu i pacijenata na respiratoru, u odnosu na ukupan broj u Srbiji, manji od dva odsto?” – pitao je gradonačelnik premijerku.

Pitao je Brnabić i “Kako je ovo moguće ako je u Šapcu 25 odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj pozitivnih koji svakoga dana javno saopštavate?”.

“Bilo je potrebno tri sedmice vremena i napora da bismo se izborili za priliku da utvrdimo ko je zdrav, a ko bolestan u Šapcu. To je istina. Vaše otpužbe da koristim laži za medijsku kampanju i to što se zaklanjate iza lekara, neću ni da komentarišem. Od Vas tražim da govorite istinu građanima Srbije o stanju u Šapcu ali i celoj zemlji”, piše na kraju pisma gradonačelnik Šapca Nebojše Zelenovića premijerki Srbije Ani Brnabić.