Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poslao je dopis ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom traži promenu algoritma u Šapcu, odnosno pojačano testiranje brzim antigenskim testovima svih osoba koje su označene kao kontakti obolelih od koronavirusa, saopšteno je na redovnoj konferenciji za medije u ovom gradu.

„To će motivisati ljude koji su zaraženi da prijave svoje kontakte na dobar način. Trenutno imamo veoma nizak prosek prijavljenih kontakata po osobi, taj broj je 1,4. Takođe, uočili smo u nekim slučajevima neobično veliki broj prijavljenih kontakta“, rekao je Zelenović.

Prednost predložene izmene algoritma je da zdrave osobe neće morati da budu u izolaciji 14 dana.

„Verujem da je to i u interesu poslovne zajednice Grada Šapca – da zaraženi ostanu kod kuće, a da oni koji su bili u kontaktu, a za koje se dokaže brzim antigenskim testovima da nisu pozitivni, dolaze na posao“, objasnio je.

Zelenović je prošle nedelje, nakon konsultacija sa profesorima Zoranom Radovanovićem i Oliverom Stojkovićem, koji su povremeni konsultanti za borbu protiv epidemije u Šapcu, uputio pismo Kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu u kom je tražio mišljenje o predlogu koji je upućen ministru zdravlja.

„Nakon konsultacija sa SZO, mi smo odlučili da uputimo pismo i ministru zdravlja i jedva čekamo da čujemo odgovor na ovu inicijativu“, rekao je Nebojša Zelenović.

On je istakao da su antigenski testovi tri puta jeftiniji od PCR testova, a njihovo uzorkovanje i obrada je manje složena od PCR testiranja, pa ne zahteva dodatne laboratorije i angažovanje dodatnih zdravstvenih radnika, jer se može raditi i u ambulantama.

U Šapcu je u sredu registrovano 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka epidemije u Šapcu je ukupno zaraženo 1.813 osoba.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.