Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je u Novom danu na TV N1 da vlast i opozicija moraju da iskorite svaki trenutak i ono malo vremena što je ostalo da dođu do sporazuma, inače će se ponavljati događaji poput onog ispred Predsedništva, kada je došlo do sukoba obezbeđenja i organizatora protesta „1 od 5 miliona“.

Komentarišući napad na studenta Srđana Markovića ispred Predsedništva Srbije, Zelenović je rekao da su organizatori najavili da će doći do Predsedništva i predsedniku predati nalaz Stručnog tima protesta.

„Zašto je obezbeđenje onako reagovalo i ko su oni ljudi koji su čuvali zgradu Predsedništva? To što se sada dešava sa ovakvim izlivima agresije nije ništa novo“, istakao je Zelenović.

On je posle drugog okruglog stola održanog na Fakultetu političkih nauka u petak, rekao da Srbija klizi ka ozbiljnom sukobu ako se ne omogući slobodno glasanje i ne ispune zahtevi opozicije.

Upitan ko bi se s kim sukobio, predsedavajući SzS kaže da građani i opozicija već osam meseci mirno protestuju i poručuju da žele poštene izbore, a da je sa druge strane „18 razbijenih glava“.

„Svake nedelje imate neku stvar koja podgreva atmosferu i Aleksandra Vučića koji nema nameru da od toga odustane. Ovo je sada njegova odgovornost, ako ne prihvati zahteve, on će biti najodgovorniji“, istakao je Zelenović.

Predstavnici opozicije su istakli tri uslova koji se moraju ispuniti, a to su smene i promene sastava REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije. Predstavnici vlasti su posle drugog okruglog stola rekli da je vladajuća stranka spremna da prihvati deo sugestija civilnog sektora koji ne zahtevaju izmene postojećih zakona.

Zelenović objašnjava da to što je na okruglom stolu iznela predstavnica CRTA-e, da REM i Agencija za borbu protiv korupcije ne rade svoj posao, piše i u nalazima stručnog tima „1 od 5 miliona“.

„Spinovi usvojićemo ovo nećemo ono, znači da se razmišlja šta bi moglo da se uradi. Sada je na Vučiću da donese odluku“, kaže Zelenović.

Ukoliko se zahtevi ne ispune i dođe do bojkota izbora, Zelenović kaže sa SzS sprema svoju strategiju za bojkot i objašnjava da on ne znači sedenja kod kuće, vez ozbiljan niz aktivnosti i kampanju koja treba da nezadovoljstvo građana kanališe u promenu.

Upitan da li refrendum o Kosovu može da bude adut vlasti kako bi se opozicija naterala na izbore, predsedavajući SzS kaže da je nemoguće bilo šta odlučiti dok su građani na ulicama, a opozicija van parlamenta.

„Ako smo u bojkotu izbora ne mogu da verujem da će moći da se desi nekakvo izjašnjavanje“, kaže Zelenović.

Tema narednog okruglog stola biće mediji, a Zelenović kaže da će taj susret vlasti i opozicije biti „jako zanimljiv“.

„Biću na njemu. Insistiraću da govorimo šta sve ne valja u medijima i precizirali smo taj zahtev za smenu REM-a“, ističe Zelenović.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.