Zeleno-levi blok na Andrićevom vencu: “Tražimo zakon kojim se briše plan o otvaranju rudnika u Jadru i smenu svih članova REM-a”

0
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

 (Beta) – Predstavnici zeleno-levog bloka zatražili su hitno usvajanje zakona kojim se “briše” plan o otvaranju rudnika litijuma u Jadru i smenu predsednice Regularnog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić i svih članova tog tela, a pozvali su i na novo okupljanje i blokade širom Srbije svake subote sve dok ta dva zahteva ne budu ispunjena. Oni su to saopštili na konferenciji za medije ispred Generalnog sekretarijata predsednika republike na Andrićevom vencu u Beogradu.

“Idemo korak dalje u odnosu na dosadašnje zahteve. Tražimo da se donese zakon kojim će se rudnik u Jadru izbrisati, nema rudnika u Jadru. I to nikakve veze nema sa tim da li je to ova ili ona kompanija, ova, ili ona firma. Nema rudnika u Jadru”, poručio je danas lider stranke Zajedno za Srbiju Nebošja Zelenović na konferenciji za novinare ispred zgrade predsedništva.

On je rekao da je Olivera Zekić učesnike protesta nazvala banditima i da ih sve treba pohapsiti, i ocenio da je onda i jasno zašto su gradjani mogli da čuju potpune neistine na mnogim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, i da su se tako “stekli svi uslovi da ona i ceo REM budu smenjeni”.

“Javni servis mora biti otvoren za struku koja će gradjanima da objasni kakva nas propast čeka ako se svi zajedno ne izborimo – pocrkaćemo ako ne odbranimo vodu, vazduh i zemlju”, naglasio je Zelenović.

Takodje je istakao da ostaju zahtevi zbog koji gradjani protestuju – povlačenje zakona o eksproprijaciji kao i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predstavnik Ekološkog ustanka Slobodan Jovanović Ćuta rekao je da su gradjani protestima “branili slobodu” i da “više niko neće moći da im otme ono što je njihovo, njihovu zemlju”, najavljujući da će okupljanje u subotu biti još masovnije, od prethodnog održanog u oko 50 gradova Srbije.

Predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović istakao je da je zaštita životne sredine političko pitanje broj jedan i da će protesti biti nastavljeni.