Svetski dan cerebralne paralize koji se obeležava 6. oktobara sa ciljem podizanjasvesti o najčešćem izazivaču invaliditeta kod dece, ove godine će se po prvi put u saradnji sa međunarodnim organizacijama obeležiti i u Srbiji. U gradovima širom sveta, zelenom bojom biće osvetljeno više od 200 znamenitosti i zgrada u cilju simboličnog pružanja podrške osobama sa cerebralnom paralizom, njihovim familijama i prijateljima. Prateći globalni pokret u Beogradu će istog dana, zelenim svetlom biti osvetljeni most na Adi, skupština Srbije i palata Albanija.

Svi zainteresovani građani, koji žele da pruže podršku osobama sa celebralnom paralizom, njihovim porodicama i prijateljima, mogu to učiniti pridruživanjem polučasovnoj akciji zajedničkog vežbanja „Pokreni se kao jedan“ koja će se održati u nedelju, 6. oktobra sa početkom u 13 časova na trgu Republike. 

„Kako je pokret jedna od glavnih sposobnosti koja se gubi upravo celebralnom paralizom, kroz simbolično polučasovno vežbanje, želimo da ohrabrimo porodice i prijatelja, kao i decu i odrasle kojih u Srbiji ima više od 7.000, a koji se svakodnevno suočavaju sa ovim izazovima. Želja nam je da ljudi sa celebralnom paralizom, imaju iste mogućnosti, kao i svi drugi da ostvare svoj potencijal. U svetu, a i kod nas ima primera pesnika, komičara, radijskih voditelja, programera, pisaca i aktivista koji su značajni članovi našeg društva“. – istakao je Nikola Čulić ispred Regionalna alijansa za cerebralnu paralizu.

Globalnu kampanju u Srbiji su podržali i realizovali Regionalna alijansa za cerebralnu paralizu, Savez za dečiju i cerebralnu paralizu Beograda, Crveni krst Beograd, Centar za posebno sposobne, a akciji će se pridružiti brojne organizacije, škole, predškolske ustanove, osobe sa inveliditetom i svi drugi kojima je stalo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.