Zeleni ili crni: Mozak je efikasniji kad redovno pijete čaj

0
Foto: Profimedia

Ljudi koji uživaju u svakodnevnom ispijanju čaja mogli bi da osete njegove brojne blagodati, jer istraživači veruju da ispijanje čaja može biti dobro i za vaš mozak.

Prema novoj studiji Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS), redovni kozumenti čaja imaju bolje organizovane regije mozga u odnosu na one koji ne piju čaj. Bolje organizovane regije mozga povezane su sa zdravom kognitivnom funkcijom koja štiti čoveka od mentalnog pada povezanog sa starenjem, prenosi B92.

Da bi detaljno proučili prednosti ispijanja čaja, istraživači s navedene visokoškolske ustanove su u saradnji s Univerzitetom u Eseksu i Univerzitetom u Kembridžu analizirali podatke o neuro-aktivnostima 36 odraslih osoba starijih od 60 godina. Uz konzumiranje čaja istraživači su analizirali i faktore vezane za učesnike, poput zdravlja, načina života i psihološkog stanja.

Nalazi objavljeni u naučnom časopisu “Aging” otkrili su da su učesnici koji su konzumirali zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta nedeljno tokom 25 godina imali regije mozga koje su “međusobno povezane na efikasniji način” od onih koji nisu pili ove vrste čaja.

“Naši rezultati nude prve dokaze o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja strukturi mozga i sugerišu da redovno konzumiranje čaja ima zaštitni efekat protiv propadanja ćelija mozga povezanih sa starenjem”, rekao je Feng Lei, vođa istraživačkog tima.

Kako bi dodatno objasnio važnost funkcionisanja moždanih regija, Feng je uporedio funkcionalnost mozga s efikasnošću odvijanja saobraćaja.

“Uzmite kao primer auto saobraćaj. Posmatrajte regije mozga kao odredišta, dok su veze između regija mozga putevi. Kada je putni sistem bolje organizovan, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi manje resursa. Slično tome, kada su veze između regija mozga bolje uređene, obrada informacija može se obavljati efikasnije”, rekao je Feng.

U budućnosti tim istraživača planira da ispita učinke koje čaj i bioaktivni spojevi koji se nalaze u čaju imaju na pad kognitivnih sposobnosti, piše klix.ba. Pored zdravlja mozga, konzumiranje čaja, posebno zelenog čaja, povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.