Zec: Živimo metastazu sistema gde Vučić gazduje državom

1
Foto Nedeljnik

(Beta) – Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da je u Srbiji na delu “metastaza sistema u kojem je jedan čovek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodelu vrednosti, jednom rečju gazduje državom”.

On je za list Nova ocenio da je najveća zabluda predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar “javno saopštava da tako misli – da može da pokrene ekonomski sistem”.

“Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu”, rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

Prema njegovim rečima, u političkom modelu “gde je vlast koncetrisana na jednom mestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo”.

“U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca. I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu”, naveo je Zec.

1 KOMENTAR

  1. Gosn. profesor Zec je to objasnio mnogo stručno, tako da široke mase koje ovo čitaju pola toga ne razumeju. Kralj Solomon mada daleko mudriji od ovog uvaženog stručnjaka u penziji, rekao je to na mnogo prostiji i jasniji način – čovek vlada nad drugim ljudima ne da ih usreći i da im prosperitet i lepu budućnost, već da ih upropasti i potpuno opljačka i uništi im ono malo dostojanstva što još poseduju.

Comments are closed.