Zdravstveni zvaničnici zabrinuti, razmišlja se o obaveznoj vakcinaciji: Upozorenja zbog sve većeg širenja delta soja korone u SAD

0

 (Beta) – Najviši američki zdravstveni zvaničnici objavili su danas nova upozorenja zbog sve većeg širenja delta soja koronavirusa širom zemlje, dok se u javnosti čuje sve veći broj poziva za uvođenje obavezne vakcinacije, piše Glas Amerike.

“Nešto loše se dešava. Moramo to da shvatimo”, rekao je Entoni Fauči, medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena za NBC.

Fauči, najbolji američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da ne očekuje da će biti uvedena obavezna vakcinacija na nacionalnom nivou, ali da će, čim regulatori u Upravi za hranu i lekove daju potpuno odobrenje za upotrebu vakcina protiv koronavirusa, verovatno u narednih nekoliko nedelja, snažno podržavati to da univerziteti, firme i drugi lokalni poslovi uvode obaveznu vakcinaciju.

Prema vladi, više od 166 miliona Amerikanaca je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa.

To je jedva polovina populacije, a deci od 12 godina i mlađoj tek treba da bude potpuno odobrena vakcinacija.

Vakcinacija je u SAD počela prošlog decembra prema ovlašćenju regulatora lekova za hitnu upotrebu, dok je dalja revizija u toku.