“Zdravstveni karton” Borisa Džonsona od lakih simptoma do bolnice: Pregled događaja iz dana u dan i “mogu ja to” britanskog premijera

0
Foto: Profimedia

Neposredno nakon što je javnosti pušteno video obraćanje britanske kraljice Elizabete II, pojavila se vest da je u bolnici završio britanski premijer Boris Džonson.

Gardijan je napravio pregled događaja od trenutka kada je Džonson potvrdio da je zaražen, do odlaska u bolnicu 10 dana kasnije.

Petak, 27. mart

Boris Džnson objavljuje da je pozitivno testiran na koronavirus i da se samoizoluje u svom stanu u Dauning Stritu. On opisuje blage simptome, uključujući temperaturu. Kaže da će i dalje voditi vladu.

Subota, 28. mart

Britanski ministar ekonomije Alok Šarma kaže novinarima: “Jesam li potpuno jasan? Premijer ima blage simptome, on vodi bitku na prvoj liniji fronta.”

Ponedeljak 30. mart

Džonson vodi sednicu Vlade putem daljinske video veze. No, novine kasnije izveštavaju da izvori iz Dauning Strita potvrđuju da je kašljao i kijao tokom konferencijskog poziva.

Sreda, 1. april

Džonson objavljuje video, pozivajući ljude da ostanu kod kuće i poručuje da oni sa simptomima poput njega moraju ostati kod kuće. Kaže da “iako je iznenađen i zatečen … u stanju je da bude u stalnom kontaktu sa svojim zvaničnicima” i kaže da je “apsolutno uveren” da će Britanci zajedno pobediti koronavirus.

Četvrtak, 2. april

Džonson se pojavljuje na stepenicama br. 11 u Dauning Stritu – gde se nalazi njegov stan – da bi se pridružio novom nacionalnom događaju „Aplauzu za medicinske radnike“. Neki posmatrači sugerišu da Džonson izgleda dobro na slikama. Pomoćnici kažu da će u petak izaći iz samoizolacije.

Petak, 3. april

Džonson nije u stanju da napusti karantin nakon sedam dana samoizolacije jer još uvek ima perzistentnu temperaturu. Na Tviteru postavlja video u kojem kaže da “u skladu sa vladinim savetima moram da nastavim život u samoizolaciji”. Dopisnicima je iz kabineta poručeno da njegovi simptomi nisu gori nego što su bili, ali da nisu ni bolji.

Subota, 4. april

Džonsonova supruga koja je u blaženom stanju otkrila je da je imala poslednje simptome koronavirusa tokom protekle nedelje. Mediji pišu da Džonson “tvrdoglavo odbija da prestane sa radom”, a Dejli mejl piše: “Nije se dovoljno odmarao i još uvek vodi borbu. To očigledno usporava njegov oporavak”.

Nedelja, 5. april

Ministar zdravlja potvrđuje da je razgovarao sa premijerom i da ističe da je Džonson vedrog duha i da je čvrsto stegao upravljač kojim predvodi Veliku Britaniju u borbi sa koronavirusom. Ali nešto kasnije iz Dauning Strita potvrđuju da je Džonson primljen u bolnicu na ispitivanja „kao korak predostrožnosti“, jer su njegovi simptomi i dalje prisutni.