Televizijska serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću biće snimljena prema romanu „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, a scenario i režiju potpisaće Zdravko Šotra, saopštila je United Media, a preneo N1.

Gledaoci će televizijsku seriju imati prilike da gledaju na televiziji NOVA S.  

„Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog projekta i prilike da zajedno stvorimo seriju koja će gledaocima približiti lik Aleksandra Karađorđevića, narodu poznatog kao kralja ujedinitelja. Vuk Drašković nas u svom romanu na jedan impresivan način upoznaje sa njegovim likom, razmišljanjima o državi, uređenju, građanima i njihovoj ulozi“, kaže izvršna direktorka United Media kompanije Aleksandra Subotić dodajući da se posledice sprovođenja njegovih ideja odražavaju i danas na naše živote.  

„Sa druge strane, ime Zdravka Šotre je u domaćoj kinematografiji sinonim za kvalitet i izuzetno mi je drago što je pristao da radi scenario i režira ovu prvu seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću“, ističe Aleksandra Subotić.  

Zdravko Šotra naglašava da je ovaj odlični roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju.  

„Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu – da ostvari davnašnje težnje južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi“, kaže Šotra.  

Proslavljeni reditelj podseća na činjenicu da danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a da on u Beogradu nema ni ulicu sa svojim imenom.

„Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde“, dodaje Šotra.  

Komentara

 1. Ivan Jovanović
  13. avgusta 2019. 20:33

  Divna vest. Sjajan režiser i bez sumnje najčitaniji srpski pisac sa svojim najgrandioznijim delom o najvećem našem vladaru - u najavi izuzetno ostvarenje! Nadam se da će serija razvejati mnoge laži i zablude o viteškom Kralju, najvećem vladaru na ovim našim prostorima.

 2. Vjekoslav
  15. avgusta 2019. 12:00

  Vuk je uvek otvarao vrata saznanja ovom narodu kako politički tako i književno dok mnogi drugi ovaj narod zabluđuju decenijama. Knjiga o najvećem vladaru srba trebala je Srbiji.

 3. patriota
  15. avgusta 2019. 14:05

  nadam se da će serija na objektivan način prikazati život i delo kralja aleksandra. nadam se jer vuk još u početku iznos i detalje koje unose sumnju u njegovu objektivnost. vuk kaže da je kralj prva žrtva fašizma u evropi a zaboravlja da je kralj uveo tzv monarha fašistički diktaturu. kralj je vladao vojnim zakonima u makedoniji i na kosovu a njegove aktivnosti u finansijskoj sferi samo dokazuju da je kralj verovatno bio ime san i u koruptivnom aktivnostima. nadam se da će vuk imati sve ovo u vidu i da neće dati neku romantičarski sliku kralja koji je navodno ujedinitelj

 4. PAD Vizantije
  15. avgusta 2019. 22:11

  -iz straha od pobede radničkih partija kreće se organizovano od strane ondašnjih tajkuna osnivanje nacističkih korpusa koji za hranu i odelo ubijaju sve što je lepo na ovoj planeti! Istorija beleži brutalnosti nad komunistima u kraljevini jugoslaviji, NEMAČKOJ, mađarskoj, španiji, te grčkoj, italiji... evo jedan detalj koji govori mnogo: No drugi razlog za međusobno poštovanje Stepinca i Aleksandra Karađorđevića, tog ranog jula u Beogradu 1934, bila je shvatanje da je pošast komunizma najveći problem čovečanstva. "Jedino je Katolička crkva dorasla komunizmu i kadra je uhvatiti se s njim u koštac", zapisaće biskup svoje reči upućene kralju tog dana. "To je i moje uverenje, Preuzvišeni", odgovorio mu je kralj, "da je jedino katolička crkva kadra držati frontu protiv komunizma i meni je veoma drago da ste ovako otvoreni i iskreni...'' da li će vuk ubaciti značajnu sliku kako brat brata strpa u ludnicu? bolje je da se snimi film o đorđetu karađirđeviću a ne o aci koji je zarad pobede na izborima doveo ustaše iz italije na čelu sa milom budakom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.